12-12-09

2nd opinion.

De facebookers onder jullie wisten al dat ik gisterenavond eindelijk terecht kon bij de orthopedisch chirurg waar ik normaal altijd ga met blessures. De lange wachttijden hebben er mij toe genoopt om naar Vervoort te gaan, waar ik btw geen spijt van heb hoor. En al zeker niet toen de arts me gisteren eigenlijk hetzelfde vertelde, alleen met een kleine, doch niet onbelangrijke nuance. Daar kom ik seffes op terug. Maar vooreerst was hij het absoluut eens met de diagnose van Vervoort wat de kwetsuren en de behandelingen betreft. De pathella pees krijgt dus 4 keer shockwave, waarvan al 1 keer achter de rug ligt en dat is echt niet pijnlijk, en 1 maand ontstekingsremmers innemen, waarvan ook al 2 weken achter de rug liggen. Tegelijkertijd 1 maand geen sport behalve zwemmen. Ook de inspuitingen met de gel, 4 spuiten links en 2 rechts, om het kraakbeen wat op te vullen daar staat hij volledig achter. Dit is volledig veilig voor het lichaam en kan herhaalt worden indien nodig. Gewoonlijk is dat na een jaar als de gel eigenlijk weg is, afgebroken zeker? Waar ligt dan de nuance?

De arts gisteren liet wel een opening om ook langere afstanden te lopen omdat het kraakbeen letsel zich op een plaats bevindt die weinig wordt beïnvloed door het lopen. M.a.w. het kraakbeenletsel zou eerder zijn veroorzaakt door een combinatie van gewone slijtage, misschien ook het langdurig intensieve sporten mijn ganse leven lang al en waarschijnlijk ook die knieschijf die ietsje te hoog staat. Maar wat de oorzaak is, kan hij natuurlijk ook niet zien. Zijn commentaar was dat het eerder de pathellapees zou zijn die me parten zou kunnen als... dat inderdaad een chronische ontsteking is! Huh, wat is dat nu? Wel, in mijn vorig postje schreef ik al dat ik al aan die pees geopereerd ben geweest zowat 15 jaar geleden. Op een NMR scan zorgt dit ervoor dat er daar littekenweefsel te zien is en dat maakt het moeilijker om een diagnose te maken of dit chronisch dan wel gewoon ontstoken is. Na 1 maand ontstekingsremmers en de shockwave therapie zouden we daar al wat meer inzage in kunnen hebben.

Zijn advies is dan ook. Vanaf januari mag ik het sporten hervatten en zwemmen fietsen en lopen kunnen zeker en vast. Hij raadt me ook aan om deze sporten te blijven combineren en zeker niet vollen bak terug te gaan lopen. Als ik geen last krijg aan de knie mag ik later in het jaar zeker en vast proberen om wat langer te lopen dan 1 uur. Als ik pijn krijg moet ik onmiddelijk afhaken en het laten nakijken, als ik geen pijn krijg mag ik verder opbouwen.

Zo ga ik het dan ook aanpakken. Mijn plan is om 2 keer week maximum 1uur te lopen, in het weekend 1 keer mountainbike en 1 keer met de koersfiets en daarboven 1 keer zwemmen in de week. Naar gelang de omstandigheden zal hier uiteraard mee worden geschoven. Het fijne is dat ik die 2 looptrainingen ook intensief mag gebruiken, uiteraard niet vanaf 1 januari omdat ik dan bijna 2 maanden niet heb gelopen. Deze planning ga ik proberen vol te houden zeker tot en met de zomervakantie. Als dat lukt zonder knieproblemen...dan zien we wel. ;) Dus nu maar hopen dat die pathellapees en dat kraakbeen niet te vervelend gaan doen.

Als laatste ook nog even over stamcel therapie. Ik heb daar zijn mening over gevraagd en wat de slaagkansen zijn op herstel. Hij was daar helemaal niet negatief tegenover. Alleen zei hij me dat dit kraakbeenletsel nog niet met stamcellen kan worden behandeld wederom vanwege de locatie van het letsel, als ik me niet vergis ergens helemaal achteraan de knieschijf. Op andere plaatsen in de knie heeft men dit al wel gedaan, Tinneke en Bart, 2 andere bloggers, hebben dit bvb al ondergaan, op deze plaats wordt het nog niet toegepast. Wie ben ik om hem niet te geloven? ;)

Dat was het zowat. Beter nieuws wat mij betreft was het zeker. Maar of het effectief ook beter is, dat zal pas blijken in januari als ik terug kan beginnen sporten. :)

In ieder geval, iedereen alvast hele leuke feestdagen gewenst!!!!

Gert

10:52 Gepost door Gert in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |

24-07-09

Terug van vakantie.

Iets na 17u deze namiddag zijn we terug thuisgekomen van een  2 weken zeer deugddoende en zonovergoten vakantie in Toscane. Terwijl Belgie naar ik vernam kreunde onder het minder goede weer, hebben wij daar van de 14 dagen 3 dagen minder dan 30 graden gehad, 1 nachtje wat regen en 10 minuten regen de 2de dag. Voor de rest elke dag een knalblauwe hemel en zalige, soms te hete, temperaturen. Vooral de laatste 4 dagen was het echt pokkeheet met als record gisteren donderdag met temperaturen van bijna 40 graden!!! Lang leve het zwembad!!

Toscane betekent natuurlijk ook cultuur. Nu eerlijk, ik neig erg naar een cultuurbarbaar, maar de kerken, pleintjes en locale winkeltjes en bezienswaardigheden zijn natuurlijk prachtig. Sienna, Firenze en Lucca werden dan ook zeer erg gesmaakt en we kwamen eigenlijk niet toe met 1 dag in deze steden. We zaten ook midden in de Chianti streek, en ons verblijf lag op de befaamde Chianti wijn-route. We hebben dan ook een lokale wijnbouwer bezocht en uiteraard wijn gekocht. Waarmee ik beland ben bij de andere geneugtes van deze vakantie namelijk, (veel) eten en (wijn)drinken. Ik vrees dat ik de eerste weken niet op snelheid zal moeten werken, maar op vetverbranding! :(  Maar vanaf morgen ga ik sowieso al op mijn eten letten. Terug lekkere, gezonde kost en vooral, met mate!

Gelukkig was er ook een zeer mooie fitness op de Eurocamp camping waar wij verbleven. Lopen in die hitte buiten was echt niet te doen, maar er stonden 3 mooie loopbanden te wachten om gebruikt te worden, wat ik dan ook heb gedaan. Ik mag er niet aan denken hoeveel extra kilootjes er nog zouden zijn bijgeweest moest ik dat niet hebben gedaan. 6 loopsessies heb ik afgewerkt met een totaal van 56km aan snelheden tussen de 9.5km/u en de 13km/u. Dus rustig aan en ik dan ook dat mijn lichaam wat gerecupereerd is. Soms heb ik nog een heel klein beetje last aan die linkerbil, maar te verwaarlozen

Vanaf dit weekend zou ik terug graag starten met de trainingsopbouw met als einddoel de marathon van Amsterdam op 18/10. Vanaf het moment dat ik terug met een schema train zal ik deze blog dan ook terug wat meer updaten. En nu blogjes lezen, want die feedreader geeft toch bijna 100 updates aan!

Tot blogs, Gert

 

19:41 Gepost door Gert in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

03-08-08

Wat met het najaar?

Piep, ik leef nog! De ziekte waarvan ik in mijn vorige post melding maakte was... 5 dagen later overwonnen. Pas vorige week dinsdag kon ik alles terug normaal eten. De rest van de week heb ik het er dan ook van genomen. Het was precies of ik constant honger en dorst had. Het was trouwens zeer speciale dorst, er moest precies altijd alcohol inzitten. ;) Onderussen weet ik echter niet wat er mij scheelde want ik ben niet meer naar de dokter geweest. Wat moest ik daar gaan zeggen? Ik heb 4 dagen eerder dit gehad maar nu is het voorbij? Dat gaat dus niet hé. Als het zich nog eens voordoet ga ik uiteraard direct naar de dokter.

Deze week heb ik mijn lichaam rust gegund en heb ik geen sport gedaan t/m vrijdag. Dat betekent dat ik nu al 2 en een halve week niet meer heb gelopen en ik me enorme vragen stel wat ik in Godsnaam in Keulen kan gaan uitrichten? Ik zit ondertussen 2 maand voor de marathon en heb al heel veel trainingen gemist. Daarenboven heb ik vrijdag van de orthopedist te horen gekregen dat de scan bevestigde wat hij en de echo eerder aantoonden, namelijk stevige tendinitis, met reeds kleine scheurtjes in de pathellapees, en kraakbeenletsel aan de rechterknie. Ik mag blijven lopen maar moet gas terugnemen bij pijn. De doker wil geen corthisonen inspuiten omdat zulke inspuiting het weefsel verzwakt en het risico op doorscheuren groter wordt. Daarom begin ik vanaf morgen met 2 of 3 keer per week kinesiethérapie om de ontstekingen zo proberen weg te werken. Maar het zal sowieso een inspanning van maanden worden vooralleer de kwetsuur weggewerkt kan zijn, als het al lukt. Indien het geen succes wordt is het enige alternatief een operatie.

Omwille van bovenstaande weet ik niet echt meer wat ik nu moet doen dit najaar. Misschien moet ik maar rustig doortrainen en de focus op het voorjaar 2009 zetten? Maar die beslissing moet snel vallen want ik heb in Keulen al een hotel geboekt wat ik misschien nog kan annuleren als ik snel afzeg. Dat zou dan betekenen dat ik zowel de marathon in Keulen als deze in Venetie heb geboekt en betaald, maar geen van de twee loop. Een aardige som geld die ik zou wegsmijten. Of moet ik proberen om Venetie dan toch te halen omdat deze 4 weken later is dan Keulen? Ik zou daar niet alleen zijn want blogger Geert, die ik vandaag nog tegenkwam op de brengdag van Chiro Muizen ergens in de Ardennen, gaat deze marathon zeker lopen. Mario help eens?

Om af te sluiten toch wat leuk sportief nieuws. Gisteren zijn we met 6 ouders met de fiets naar Han-Sur-Lesse gefietst. De reden hiervoor is diezelfde brengdag van Chiro Muizen. Vanmorgen hebben we dan de laatste, vrij pittige, 30km afgewerkt. We doen dat al enkele jaren en het is steeds opnieuw een leuke mannenuitstap. Lekker fietsen en 's avonds lekker eten en... (veel) drinken in een plaatselijk hotelletje. Maar pas op hoor, vooralleer we ons in de alcohol smijten, hebben we weldegelijk een serieuze prestatie neergezet. Gisteren in Han-Sur-Lesse stond mijn kilomtertellertje stil na 156km. Daarenboven zijn er menig en soms zeer pittige kilometertjes geklommen tussen Namen-Dinant en Wellin. Ik had nog geen meter met de koersfiets gereden dit jaar, maarre, de conditie is nog erg goed bleek gisteren. Bij elke klim had ik boven op de top dan ook ruimschoots de tijd om rustig te drinken en een energie reep naar binnen te spelen want ik moest toch wachten op de tweede. Voor de kenners, dit jaar was ik zelfs zo sterk dat ik geen enkele keer naar mijn kleinste blad van de 3 vooraan moest gaan, lekker hoor. Stoer 


Nu nog wat blogjes lezen en dan bedje in. Nog 1 week congé!

Gert

23:44 Gepost door Gert in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

14-07-08

Nog 1 week.

En dan eindelijk vakantie! Ik zie er echt naar uit en heb het ook erg nodig. De laatste paar weken ben ik iets teveel in het buitenland naar mijn goesting en dan blijft er uiteraard werk liggen hier. Zo moet ik morgen weer 1 dagje naar Engeland. Voor diegene die nog altijd jaloers zijn op buitenlandse tripjes zal ik even schetsen hoe mijn dag er morgen uitziet. Ik sta op om 5u. Eerst een kattewasje en ontbijten en daarna vertrek ik naar Brussel om een collega op te pikken. Van daar 2 uur met de auto naar Calais alwaar we de autotrein nemen. Als alles goed loopt, de files rond Londen zijn een merde, komen we 10u30 UK tijd op onze bestemming aan. We hebben dan wel 1 uur ingewonnen. Ginder hebben we een vergadering van uurtje of 2, + de obligate lunch. Daarna terug de auto in en we hopen om rond 16u plaatselijke tijd in Folkstone te zijn om de autotrein retour te nemen naar Calais. Van Calais terug 2 uur naar Brussel rijden om mijn collega af te zetten en dan verder naar huis. Ik hoop, dat hangt van de lengte van de vergadering af, om toch voor 21u thuis te zijn. Dan kan ik eindelijk mijn loopschoentjes nog aanbinden om te gaan trainen. Geloof me vrij, aan die buitenlandse businessreizen is geen zak aan.

Maar bon, nog 1 week en dan gaan we 11 dagen naar Karinthie (Oostenrijk). De laatste paar weken is het daar steevast tegen of in de 30 graden. Het is dan ook het stukje Oostenrijk dat aan Italie en Slovenie grenst en waar het normaliter mooi weer is. Ik ga daar vooral om te ontspannen en te genieten. Lopen, veel mountainbiken en bergwandelingen en gezelschapsspelletjes met de kameraden staan daar op mijn programma. Wij gaan dan ook al 20 jaar met dezelfde vrienden elke zomer op vakantie. Ook zij hebben 3 kinderen en al die jaren klikt het zeer goed en hebben we een reuzelol. Mijn oudste zoon gaat niet meer mee omdat hij al samenwoont met zijn vriendin en ook geen vakantie heeft. Bij de kameraden gaat nog iedereen mee. Dit jaar zelfs nog 1 extra persoon namelijk het liefke van hun oudste dochter. Ll zaterdag hebben we bij een etentje de laatste afspraken gemaakt en we zien er allen heel erg naar uit. Was ik al maar 1 weekje ouder. :)

Wordt er ook nog gelopen? Jazeker! Tendinitis of niet, zolang ik geen diagnose heb gehad van de orthopedist, dat is op 1 augustus, blijf ik trainen zo goed en zo kwaad als het kan. In tegenstelling tot wat ik eerder zei, train ik zelfs nog met het schema van Mario, en dat gaat vrij goed. Heb ik dan geen pijn meer? Toch wel, maar net als voordien is het houdbaar en kan ik trainen. Maar dat het niet inorde is moet je mij niet vertellen. Af en toe een scherpe pijnscheut in mijn knieen en ik sta weer met beide voeten op de grond. De afgelopen week heb ik wel 3 dagen stilgelegen omwille van de overbelasting die Rock Werchter had gecreeerd aan de benen. Donderdag heb ik dan het schema opgepikt. Een wisselloop van 8km met 500 aan 4.30. Dat ging feilloos en zonder enige moeite.

Dit weekend ben ik dan begonnen aan het schilderswerk van de ramen, luiken en deuren buiten. Ik haat dat, maar het moet gebeuren hé. De trainingen heb ik desondanks niet verwaarloosd. Zaterdag stond er een fartlek op, maar die heb ik laten vallen en ik heb mijn training van dinsdag afgewerkt namelijk 10 x300m aan tempo 24sec/100. Ook dat ging feilloos, of toch niet, ik denk dat ze aan 22 of 23 sec waren. ;) Gisteren zondag was het 16km aan 5.15min. Maar ik had zo 1 van die dagen dat ik vloog en spijtig genoeg kan ik me dan niet inhouden. De eerste 10km ging het nog behoorlijk, die waren aan 4.55min, maar dan kwamen er 2 fietsers voorbij en die wou ik persé volgen. Gevolg: 16km aan 4.50min. Lekkere training moet ik zeggen en ik ben blij dat ik dit nog zo gemakkelijk kan afwerken. Om 17u ben ik dan met de koersfiets naar Kampenhout-KV Mechelen gereden, een oefenwedstrijd in voorbereiding van het nieuwe voetbalseizoen. Heen en terug is dat maar 24km. In het terugkomen zat mijn gemiddelde wel lekker op 30km/u, met tegenwind. Vandaag neem ik wel rust. :)

Nu woensdag krijg ik de scan aan mijn rechterknie. Ik ben eens benieuwd, alhoewel de diagnose al wel duidelijk is. De laatste paar dagen heb ik dan ook veel gesurft op het internet hoe men tendinitis behandelt. Ik hoop heimelijk op 2 spuiten met cortisonen, 1 in elke knie, om de ontstekingen te remmen dit tesamen met ontstekingsremmers. Op die manier kan ik misschien blijven lopen. Mijn ergste vrees is dat ik scheurtjes heb in de pathellapees, want dan dringt een operatie zich op en lig ik zowat 1 jaar uit. Als ik tijd heb en de uitslag weet, post ik hier nog wel iets later deze week.

Oh ja, mijn vrouw is ook stevig aan het lopen. Zij volgt een schema dat in die kleine boekjes van Kim Gevaert staat die bij de "Goed Gevoel" of zoiets steken. Ze loopt 3 keer per week en loopt al 1uur. Als ik het goed uitreken denk ik dat ze een tempo loopt van tussen de 9 à 9.5km/u. Ze heeft geen ambitie om langere afstanden te lopen, misschien wel om haar tempo een beetje op te drijven. Maar ze blijft een recreatief loper zonder ambitie hoor. Ze wil misschien wel eens bvb een 5km of een 10km lopen als ik ergens ga lopen.

Bij deze beloof ik ook plechtig om na mijn vakantie ook de andere blogjes meer te frequenteren want dat is er een beetje bij ingeschoten de laatste paar weken. Mijn excuses.

Greets

09:11 Gepost door Gert in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

18-03-08

Nog 3 dagen en dan ...

Skivakantie!!! Cool

Raf en ik zien er al heel erg naar uit. Ria wat minder omdat ze niet (meer) skiet. Zij heeft het een jaar of 3 geprobeerd met de bijbehorende lessen, maar het is haar ding niet. Daarom gaat ze nu al een jaar of 10 mee, maar ze dood haar tijd met leuke wandelingen, veel lezen, zwemmen en de sauna. Ze klaagt niet hoor. ;))  Sinds vorig jaar zijn we ook maar 3 om te gaan. De oudste zoon, Jef, is bij zijn vriendinnetje, en de dochter, Katrien, gaat gewoonlijk met vriendinnen skieën. Maar terug naar onze ski-vakantie.

Normaal kunnen we pas vrijdag namiddag vertrekken omdat we het schoolrapport van Raf nog om 14u moeten ophalen. Maar vermits dat dit het enige is dat ze die dag moeten doen, mogen we het ook door een familielid laten afhalen of zelfs na de Paasvakantie. Waarschijnlijk zal mijn dochter het ophalen zodat we vrijdagmorgen kunnen vertrekken en in de late namiddag op onze bestemming aankomen in Fügen, Oostenrijk. Sneeuw ligt er blijkbaar nu al genoeg en het gaat deze week nog bijna elke dag bijsneeuwen. Als er dan vanaf zaterdag terug de zon bijkomt is alles dik inorde. Vermits Ria niet skiet, is dit eigenlijk juist geschreven, ga ik gewoonlijk vroeg genoeg in de morgen naar de pistes zodanig dat ik een ganse voormiddag goed en veel kan skieën. Tegen de middag ga ik dan naar beneden, of komt Ria naar boven als het goed weer is, en eten we samen. Btw, we zijn daar met een groep van meer dan 100 mensen, dus gezelschap is er genoeg. In de namiddag blijf ik dan beneden om de looptrainig af te werken, nee nee, ik sla geen enkele training over, of/en te gaan wandelen in de bergen met Ria. Een sauna in het hotel en regelmatig zwemmen hoort er ook steeds bij. 's Avonds, allé eigenlijk begint dat al als de rest naar beneden komt voor de après-ski, is het gewoonlijk een zatte bedoening. Het Weissenbier en de rode wijn gaan dan gewoonlijk zeer vlotjes naar binnen. Gelukkig heb ik meer dan voldoende discipline om altijd met mate(n) te drinken. Tussendoor moeten we dan ook nog bergen eten naar binnen steken want het eten in ons hotel, we gaan al 10 jaar naar hetzelfde, is zeer lekker en zeer overvloedig.

Samengevat: wij zijn er nu al geweldig (mentaal) klaar voor. De laatste 3 dagen staan dan ook in het teken van wassen en strijken (Ria), koken, 3 looptraingen afwerken ;)), de auto inorde zetten en valiezen inpakken (ik) en xbox spelen (Raf). Als ik in het hotel een draadloos netwerk vind, vorig jaar niet, zal ik mijn blogje wel eens updaten. Indien niet zal het hier even stilletjes worden de volgende kleine 2 weken.

Gert

08:45 Gepost door Gert in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |