16-08-09

Week van 10-08-2009

Weekje om en dus tijd om het blogje te updaten. Vermits er vanalles is gebeurd zal ik er maar aan beginnen. ;) Het is een loopblogje en dus eerst alles i.v.m. de training.

 • Maandag: rust
 • Dinsdag: Wisselloop 12km met stukken van 500m aan 4.45 -->perfect
 • Woensdag: 12km aan 5.15 -->perfect
 • Donderdag: 10km à 5.30 met 20/40 -->beetje 't zotteke uitgehangen, maar ok. ;)
 • Vrijdag: rust
 • Zaterdag: wedstrijd 5km i.p.v. 10km want veel te heet! (verslag verder)
 • Zondag: 20km à 5.00 --> zalig, cijfertjes volgen.

Donderdag had ik eigenlijk niet goed gekeken vooraf. Ik dacht dat ik maar moest loslopen met die 20/40 tussenin, maar die garmin altijd maar piepen. Dat spel kan toch al niet stuk zijn hé! Halfweg had ik door dat ik eigenlijk rond de 5.30 moest lopen en dat ook zo had geprogrammeerd. Ik was dus te traag bezig, maar erg is dat nu ook niet. Tot er een andere loper juist voor mij uit een andere straat kwam. Ik liet hem weglopen, en weglopen en weglopen, tot ik het niet meer kon aanzien. Heb ik daar zo ergens een 2km aan 4.00 tussengesmeten. Ik kon het niet laten. Daarna wel terug braaf hoor. Zaterdag was er dan 10km wedstrijd in Duffel gepland. Raf, mijne jongste, had ik meegenomen omdat hij binnen 10 dagen zijn herexamen... atletiek moet doen waarbij een loop van 7.5km die hij aan 35' moet afwerken om 5/10 te halen. Dat is toch aan 4.40 hoor! Zijn uitslag weet ik nog niet maar zal zo ergens tussen de 24 en de 25 zijn vermoed ik. Daar aangekomen direct besloten om ook de 5km te doen want 31 graden vond ik net iets te heet om een 10km te doen. Ik was er wel niet voor getraind maar dat is nu niet zo belangrijk met zicht op de marathon later. We vertrokken met de wind licht schuin in de rug. Eerste km aan 3.45, dikke zot! Tweede kilometer aan 3.55, zot, dat kunt gij niet houden! Even later moesten we draaien en kwamen we langs de nete pal met de wind op kop. Derde kilometer 4.20, 4de 4.28 en de vijfde aan 4.26, dat zal u leren zo te starten. Ondertussen was ik al een paar keer gestorven omwille van de warmte. Al bij al dik content met 21' als eindtijd in deze temperaturen en zonder specifieke voorbereiding. Vandaag dan 20km aan 6.00. Ik heb deze nog afgewerkt met bewolking en dat was achteraf gezien een goede keuze. Zalig loopje, heel goed gedronken en vet content.

16-08-2009

Ik ben echt blij dat ik deze trainingen terug kan en mag lopen. Dat heb ik gemist. Daarna vlug een boterhammetje gegeten en met het fietske naar Haacht gereden om ons Wendy en wat clubmakkers te gaan aanmoedigen in Haacht. De facebookers kennen het wederom fantastische resultaat al van dit rastalentje. Nogmaals dikke proficiat Wendy! De papa was fier hoor! ;) Daarmee kom ik op 60km deze week. Volgende week is een recuperatieweek en nadien zie ik dat de kilometers stilletjesaan de hoogte ingaan. Laat maar komen Grietje. Dat wat het lopen betreft.

Eerder deze week is mijn familie eindelijk terug compleet. Raf keerde donderdagnamiddag terug van 14 dagen chirobivak, die hebben heel goed weer gehad, en gisteren zaterdag landde mijn dochter Katrien samen met een vriendin terug in Zaventem na 6 weken vrijwillgerswerk met weeskinderen in Ghana. Heb ik al gezegd dat ik zo fier ben op haar? Bij deze dan maar. ;) Maar aan die thuiskomst is een heel verhaal aan vooraf gegaan. Vooreerst zijn ze in Ghana na een paar dagen overvallen geweest door iemand met een gigantisch mes. Gelukkig was hij alleen op hun geld uit en de gsm, evenwel zonder sim card. Spijtig genoeg heeft dit wel een domper gezet op het vervolg van hun reis vermits ze niet meer durfden buitenkomen als het donker werd. Die gasten hebben dubbel voordeel hé! Daar is geen straatverlichring, en ge ziet ze zo moeilijk als het donker is als ze niet lachen. Een week later werden ze dan geconfronteerd met een hongerige baviaan die hun eten kwam pikken. Ook hier weer geluk gehad want deze had alleen oog voor het eten. Als ge van zulk beest een klop krijgt of die bijt mag je van geluk spreken als je het overleeft. De klap op de vuurpijl kwam dan nog de dag voor ze naar huis kwam en als ze al in de luchthaven in Accra, hoofdstad van Ghana, stond. Air Maroc staakt en i.p.v. vrijdag avond zijn we pas... zondagmiddag thuis. Helaba, maar niet met mij hé. Het internet erbij genomen en daar zag ik dat ze zaterdagmorgen konden thuis zijn als ze de vlucht naar Rome konden krijgen en van daaruit naar Brussel. Eerste telefoon vrijdagvoormiddag naar Air Maroc in Brussel, daarna Air Maroc Cassablanca en vervolgens diezelfde Air Maroc in Accra. Ook Alitalia even gebeld om bevestiging te krijgen dat deze zetels wel degelijk beschikbaar waren. Die man in Ghana was ondertussen al gek van mijn gesmeek en argumentering. Uiteraard moest ook de gevoelige snaar worden beroerd. ;) Maar eureka, rond 15u gaven ze toe en ik mocht mijn dochter naar daar sturen om alles te laten overboeken. Groot was mijn verbazing als ze even later meldde dat de vlucht naar Rome ok was, maar dat ze in Rome 8 uur moesten wachten op een namiddag vlucht, dat terwijl er een andere 's morgens perfect aansloot op hun eerste vlucht. Die pipo had dat niet gezien, grrrr. Terug bellen en nu moest de hele trukkendoos open. 20 Minuten met die gast gebeld, maar het kon niet meer worden gewijzigd volgens hem. Ik voelde hem aarzelen nochtans. Katrien even gebeld en haar terug naar daar gestuurd om het af te maken, hij was er rijp voor. Na 10 minuten een sms van haar met de woorden: Die man aan de desk zag mij komen en voor ik iets kon zeggen zei hij: "Don't even talk, I know why you are here!", en hij boekte hen op de juist vlucht. :) Zaterdagvoormiddag hadden we onze dochter terug! :)

Tot de volgende :)

21:26 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

08-08-09

Week van 03-08-2009

De eerst werkweek zit er op en het was zwaar. Niet alleen op het werk, maar vanwege het vroege opstaans uur en de intense training heb ik het deze week fysiek toch moeilijk gehad. Ik heb deze week dan ook extra goed naar mijn lichaam geluisterd en de donderdag training heb ik geschrapt. Ik was echt te moe, en het was dan ook nog eens pokkeheet om te lopen. Het weekoverzicht.

 • Maandag: rust
 • Dinsdag: wissel loop 12km met 500m aan 5.00. Perfect afgewerkt.
 • Woensdag: 14km à 5.15. --> afgewerkt 5.07/km iets te snel dus.
 • Donderdag: extra dag rust
 • Vbrijdag: rust
 • Zaterdag: wedstrijd 7km in Holsbeek.
 • Zondag: 15km loslopen (morgen dus)

Ik ben juist terug van dat wedstrijdje in Holsbeek en ik moet zeggen een echte aanrader. Niet zozeer om snel te lopen, maar omwille van het schitterende, edoch super zware parcours. Ik herinnerde me Holsbeek nog van de tijd dat ik meer met de koertsfiets onderweg was. De Chartreuse is een gevreesde helling in de buurt en het is daar constant op en neer, en dus was dat ook zo in deze loopwedstrijd. De keuze was 3km, 7.3km of 14.5km. Ik koos voor de 7km. Ambitie had ik helemaal niet. Ik train niet specifiek voor deze toch relatief korte wedstrijden, maar deze wedstrijd kadert in het regelmatigheidscriterium van de atletiek club van Bonheiden, en ik hoop daar toch binnen de tot 12, misschien top 10, te eindigen. Voor vandaag stond ik 13de, na vandaag 10de denk ik. Maar, er staan er nog 3 na mij die sowieso nog over mij gaan springen, en voor mij ziet het er niet uit dat ik er nog veel kan terugpakken. Top 12 (op 37) is denk het hoogst haalbare. De concurrentie is dan ook zwaar hoor. Om jullie een idee te geven. De winnaar van de 7km vandaag staat bij ons eerste in het klassement en de 2de op de 15km staat bij ons ook 2de. Dat zijn gasten die onder de 34 lopen op de 10km. De top 10 bij ons loopt allemaal onder de 40' op de 10K, en daar moet ik dan tegenop! ;) Maar terug naar de wedstrijd.

Men had mij gewaarschuwd dat het een zeer zwaar parcours was en dat bleek ook bij de opwarming. Na 400m begint het al te stijgen en even verder rechts het bos in. Daar moet je echt bijna tegen een muur oplopen op een bospaadje en dit een paar 100 meter, echt steil! Hieronder zie je dat ook aan de kilometertijden. Eigenlijk is het een ganse wedstrijd op en neer, bos in, bos uit. Echt, het is zwaar, maar ook zeer mooi en daarenboven goed georganiseerd. Diegene die de dubbele afstand lopen moeten zowaar door een tent lopen waar het volk zit te kijken, super! Ik heb dan ook nooit naar mijn kilometertijden gekenen tijdens de wedstrijd, dat heeft toch geen zin, maar heb de ganse wedstrijd afgestemd op mijn clubmakkers. De hierarchie was bijna geëerbiedigd. 1 Clubmakker van mijn niveau kon ik juist niet meer terugpakken en ik strandde op zowat 10 seconden van hem. Vandaag was hij ietske te sterk voor me, wat ook niet abnormaal is want zoals gezegd train ik helemaal niet voor deze kortere wedstrijden. Ik doe bvb geen enkele korte interval. Het was ook zeer warm, 26 graden, en volle zon tijdens de wedstrijd. Al bij al, zeer tevreden. Het was leuk, het was een leuk parcours en tevreden over de prestatie. Wat moet een mens meer hebben? Morgen 15km loslopen en dat ga ik doen op de club. De jongens hebben gezegd dat ze een recuperatie duurloop gaan doen en dus dan kan ik meegaan.

Volgende week ga ik terug proberen om de 5 trainingen van het schema van Mario, correctie, 4 trainingen en 1 wedstrijdje zaterdag in Duffel (10km), af te werken. Daarna is het even gedaan met de wedstrijdjes tot half september. Alhoewel ik Mario toch iets moet vragen... ;)

De cijfertjes van de wedstrijd van zojuist. Oh ja, ik was mijn hartslagmeter thuis vergeten. Niet erg want hij zou op dit parcours toch in het rood gegaan zijn. ;)

Tot de volgende, Gert

Holsbeek 07-08-2009

18:46 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

02-08-09

Weekoverzicht

Et voilà, mijn eerste week met het nieuwe schema van Mario zit er op. Spijtig genoeg ook mijne congé na vandaag. Wat hebben we zoal gedaan in deze eerste schema week?

 • Maandag: rust
 • Dinsdag: 12km à 5.40 --> op schema
 • Woensdag: 9km à 5.30 --> 1km te veel
 • Donderdag: 10km à 5.04 --> 10 sec/km te snel
 • Vrijdag: rust
 • Zaterdag: 3x (500-1000-1500) aan 4.15 ( en niet sneller had Mario gezegd!) Resultaat hieronder.
 • Zondag: 15km à 5.40 --> op schema

De fietstcht naar de Ardennen van vandaag met marathon Geert is dus niet doorgegaan wegens privé redenen, niets ernstig hoor. Eigenlijk een geluk bij een ongeluk want het goot gewoon bakken water zondagmorgen! Daarom dus gewoon mijn schema verder afgewerkt.

Deze eerste week is prima gegaan. Alleen donderdag had ik een dipje en ik was eigenlijk van plan om de tempoloop van donderdag naar vrijdag te verplaatsen tot plots een pakketje werd geleverd van TNT. Mijn splinternieuwe garmin 310XT was er! Ik kreeg op de laptop niet direct alles in orde, problemen met de Garmin trainings center, maar het toestel zelf was snel gebruiksklaar. Die moest dus worden uitgetest, ah ja! :) Dat spul heeft verdorie 10km gepiept en gevibreerd aan mijne pols! Oops, te snel.

Wat uitleg over de 310XT.

Mijn eerste indrukken van de 310XT zijn positief. Het vindt inderdaad zeer snel de sateliet en de biepjes zijn zeer duidelijk. Wat de programmatie van de trainingen betreft is er eigenlijk weinig veranderd want nog steeds via Garmin training center. Dat hoefde wat mij betreft ook niet te veranderen want dat ging perfect. Het toestel zelf ziet er mooi uit en ik heb de indruk dat het ook wat lichter is. De functionaliteit benadert zeer erg deze van de 305. De menu's zijn even duidelijk als deze van de 305 naar mijn mening. Het inlezen van de geplande trainingen van Garmin trainingcenter naar de 310XT gebeurt raar genoeg trager als met de 305 vroeger. Nu heb je daar ook dat stickje dat bijgeleverd is bij nodig. Ook die automatische connectie naar de laptop voor het overbrengen van de afgewerkte trainingen waarvan sprake is, is blijkbaar nog niet operationeel. Maar ach, daar zat ik niet echt op te wachten. Dat ene klikje zal ik nog wel kunnen doen. Ook wel raar, edoch niet storend, is dat je geen software krijgt bijgeleverd. Alleen een cd-tje met een manual zit er bij waar je dan de instructie krijgt om de software van de Garmin website af te halen. Op zich eigenlijk heel goed bekeken want nu ben je altijd zeker dat je de laatste software download. Vroeger gebeurde het al wel eens dat je een toestel kocht met een cd-tje erbij waarbij de software ondertussen achterhaald was en er zich een latere update op de site bevond, waar je uiteraard niet aan denkt bij een installatie. Goed gezien dus van Garmin. Ik heb wel problemen gehad met de trainingcenter en dit werd pas gisteren opgelost door de Garmin support uit de US en dit via email. De support uit Belgie is nog aan het zoeken denk ik... Wat me wel enorm stoort is dat je de support uit Belgie ook kan bellen, maar dan wel op een zeer duur betaal nummer. Soms moet je gewoon effe de telefoon kunnen nemen omdat je anders ellenlange emails moet schrijven om het probleem uitgelegd te krijgen. Je betaalt dan al veel centjes voor het horloge en dan nog eens zulke dure telefoonsupport! Zeer slechte punten voor Garmin van mij hiervoor! Tot zover mijn eerste indrukken van de 310XT. Terug naar de training.

Gisteren stond er zoals eerder gemeld een eerste pittige training op. Mario had er terecht op gedrukt om zeker niet sneller te gaan dan de voorgeschreven 4.15 en dat is me aardig gelukt. Een paar versnellingen waren wat trager, maar dat was dan weer omdat ik echt niet te snel wou gaan. Nog even meegeven dat het echt heet was toen ik deze training gisteren afwerkte.

01-08-09

Ik had de hartslagen graag onder de 160 gehouden, maar de laatste 2 versnellingen gingen er iets over. Ik was dan ook mijn water... vergeten en dat met zulk heet weer, foei Gert. Blijkbaar had ik dus ook mijn 500-jes fout geprogrammeerd wegens 500.5m zag ik nadien. ;)

Toen ik vorige week zaterdagmorgen op de weegschaal ging staan bleef teller staan op 82.5kg!! De lekkere chianti en het lekkere eten hadden hun werk gedaan in Italie. Deze morgen stond de weegschaal stil op...78.5kg! 4 Kg eraf op 8 dagen is echt wel heel veel. Nochtans het enige wat ik heb gedaan is terugvallen op mijn normale, gezonde voedingspatroon en de training is opgedreven. Heel mooi dat het zo gemakkelijk gaat, maar ik ga er mij wel voor behouden dat ik veel blijf eten want anders heb ik echt niet voldoende energie. Eigenlijk zit ik nu al terug op gewicht om een marathonvoorbereiding te starten waar ik traditioneel ook nog eens een paar kg kwijtspeel.

Als afsluiter nog even meegeven dat ik ook echt werk heb gemaakt om mijn weg verder te zoeken in de atletiek wereld. Ik ben ingeschreven op een cursus sportvoeding aan de hogeschool in Antwerpen. Ook heb ik me ingeschreven voor de cursus initiator atletiek van de VAL, Vlaamse Atletiek Liga. Deze cursus loopt een maand of 3, telkens op zaterdag morgen. Ik moet er verdorie wel telkens voor naar West Vlaanderen, Zwevegem, voor rijden. Na deze cursus hoop ik de trainer B cursus te kunnen afwerken voor fond en halve fond lopers. Als je hiervoor slaagt en uiteraard de bijbehorende stages afwerkt op een atletiekclub, is men een volwaardig atletiek trainer. Ik kan niet wachten om deze opleidingen te starten. :)

Voilà, dit was een hele boterham. Tot de volgende., Gert

13:02 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

27-07-09

Van start

Gisterenvond viel het schema van Mario in mijn inbox. Zoals altijd ziet het er weer picco bello uit! Ik had Mario de wedstrijden doorgegeven die ik graag wou lopen in de voorbereiding en hem ook gevraagd om alle intervallen minder dan 600m te schrappen. Ik voel toch dat ondanks het feit dat deze trainingen me gewoonlijk zeer goed afgaan, het me toch dikwijls zuur opbreekt wat kwetsuren betreft. Het spierstelsel van een 47-jarige is niet meer zo soepel als deze van een -40-jarige denk ik dan maar. Dit wil nu niet zeggen dat ik deze kortere intervallen nooit meer ga doen hoor. Maar in de voorbereiding van een marathon ga ik toch proberen deze te herleiden tot een minimum. Dat dit dan ten koste van de voorbereidingswedstrijdjes van 5km en 10km gaat is niet erg want voor mij zijn deze sowieso geen doel op zich. Daarom dus meer tempo duurlopen en langere versnellingen in het schema i.p.v. kortere intervallen. De basis blijft wel dezelfde namelijk 5 looptraingen per week met maandag en vrijdag als rustdag. De wedstrijden die ik zonder tegenslag ga lopen staan op mijn blog links bovenaan. Daar is nu ook de halve marathon van Eindhoven bijgekomen die ik ga lopen als duurloop. Het is daar zo gezellig dat ik daar gewoon wil bijzijn met alle bloggers. De apotheose moet dan de week daarna plaatsvinden met de marathon van Amsterdam. Daar ga ik het nog eens proberen om de 3u20' te halen. Ik moet zeggen, ik kan al niet meer wachten om morgen van start te gaan. Spijtig genoeg is de levering van mijn nieuwe garmin 310XT al 3 keer uitgesteld. Nu is deze bevestigd voor levering deze week, maar ik twijfel of dat wel goed komt. De trainingen deze week zal ik nog wel op gevoel kunnen lopen want een stopwatch heb ik ook niet. Alleen de lange versnellingen van zaterdag wordt wat moeilijker, maar dat zien we daartegen wel. Zondag moet ik trouwens mijn duurloop van 15km schrappen. Maar geen nood want er komt een fietstochtje van bijna 160km naar de Ardennen in de plaats samen met deze jongen.  Onze kinderen, bij mij alleen nog de jongste, gaan namelijk naar dezelfde chiro en deze zondag is het breng-dag. De normale mensen gaan daar met de auto naartoe, wij met de koersfiets. :) Het zal niet simpel worden want mijn kilometers op de koersfiets zijn beperkt gebleven tot...0 (= nul). Het vertrek uur zal ten laatste 7u 's morgens zijn en we hopen daar aan te komen ergens tussen 14u en 15u. Nu maar bidden dat het zondag niet regent.

Vorig weekend werd er ook nog gelopen en dit nog zonder schema. Zaterdag een kleine 15km, snelheid denk ik rond de 5.40/km. Zondag bijna 10km, snelheid ergens tussen de 5.00 en de 5.05/km. Sinds de thuiskomst van vakantie 1kg afgetraind, 4 to go. Ik heb er heel veel zin in! :)

Gert

19:15 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

24-07-09

Terug van vakantie.

Iets na 17u deze namiddag zijn we terug thuisgekomen van een  2 weken zeer deugddoende en zonovergoten vakantie in Toscane. Terwijl Belgie naar ik vernam kreunde onder het minder goede weer, hebben wij daar van de 14 dagen 3 dagen minder dan 30 graden gehad, 1 nachtje wat regen en 10 minuten regen de 2de dag. Voor de rest elke dag een knalblauwe hemel en zalige, soms te hete, temperaturen. Vooral de laatste 4 dagen was het echt pokkeheet met als record gisteren donderdag met temperaturen van bijna 40 graden!!! Lang leve het zwembad!!

Toscane betekent natuurlijk ook cultuur. Nu eerlijk, ik neig erg naar een cultuurbarbaar, maar de kerken, pleintjes en locale winkeltjes en bezienswaardigheden zijn natuurlijk prachtig. Sienna, Firenze en Lucca werden dan ook zeer erg gesmaakt en we kwamen eigenlijk niet toe met 1 dag in deze steden. We zaten ook midden in de Chianti streek, en ons verblijf lag op de befaamde Chianti wijn-route. We hebben dan ook een lokale wijnbouwer bezocht en uiteraard wijn gekocht. Waarmee ik beland ben bij de andere geneugtes van deze vakantie namelijk, (veel) eten en (wijn)drinken. Ik vrees dat ik de eerste weken niet op snelheid zal moeten werken, maar op vetverbranding! :(  Maar vanaf morgen ga ik sowieso al op mijn eten letten. Terug lekkere, gezonde kost en vooral, met mate!

Gelukkig was er ook een zeer mooie fitness op de Eurocamp camping waar wij verbleven. Lopen in die hitte buiten was echt niet te doen, maar er stonden 3 mooie loopbanden te wachten om gebruikt te worden, wat ik dan ook heb gedaan. Ik mag er niet aan denken hoeveel extra kilootjes er nog zouden zijn bijgeweest moest ik dat niet hebben gedaan. 6 loopsessies heb ik afgewerkt met een totaal van 56km aan snelheden tussen de 9.5km/u en de 13km/u. Dus rustig aan en ik dan ook dat mijn lichaam wat gerecupereerd is. Soms heb ik nog een heel klein beetje last aan die linkerbil, maar te verwaarlozen

Vanaf dit weekend zou ik terug graag starten met de trainingsopbouw met als einddoel de marathon van Amsterdam op 18/10. Vanaf het moment dat ik terug met een schema train zal ik deze blog dan ook terug wat meer updaten. En nu blogjes lezen, want die feedreader geeft toch bijna 100 updates aan!

Tot blogs, Gert

 

19:41 Gepost door Gert in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |