12-12-09

2nd opinion.

De facebookers onder jullie wisten al dat ik gisterenavond eindelijk terecht kon bij de orthopedisch chirurg waar ik normaal altijd ga met blessures. De lange wachttijden hebben er mij toe genoopt om naar Vervoort te gaan, waar ik btw geen spijt van heb hoor. En al zeker niet toen de arts me gisteren eigenlijk hetzelfde vertelde, alleen met een kleine, doch niet onbelangrijke nuance. Daar kom ik seffes op terug. Maar vooreerst was hij het absoluut eens met de diagnose van Vervoort wat de kwetsuren en de behandelingen betreft. De pathella pees krijgt dus 4 keer shockwave, waarvan al 1 keer achter de rug ligt en dat is echt niet pijnlijk, en 1 maand ontstekingsremmers innemen, waarvan ook al 2 weken achter de rug liggen. Tegelijkertijd 1 maand geen sport behalve zwemmen. Ook de inspuitingen met de gel, 4 spuiten links en 2 rechts, om het kraakbeen wat op te vullen daar staat hij volledig achter. Dit is volledig veilig voor het lichaam en kan herhaalt worden indien nodig. Gewoonlijk is dat na een jaar als de gel eigenlijk weg is, afgebroken zeker? Waar ligt dan de nuance?

De arts gisteren liet wel een opening om ook langere afstanden te lopen omdat het kraakbeen letsel zich op een plaats bevindt die weinig wordt beïnvloed door het lopen. M.a.w. het kraakbeenletsel zou eerder zijn veroorzaakt door een combinatie van gewone slijtage, misschien ook het langdurig intensieve sporten mijn ganse leven lang al en waarschijnlijk ook die knieschijf die ietsje te hoog staat. Maar wat de oorzaak is, kan hij natuurlijk ook niet zien. Zijn commentaar was dat het eerder de pathellapees zou zijn die me parten zou kunnen als... dat inderdaad een chronische ontsteking is! Huh, wat is dat nu? Wel, in mijn vorig postje schreef ik al dat ik al aan die pees geopereerd ben geweest zowat 15 jaar geleden. Op een NMR scan zorgt dit ervoor dat er daar littekenweefsel te zien is en dat maakt het moeilijker om een diagnose te maken of dit chronisch dan wel gewoon ontstoken is. Na 1 maand ontstekingsremmers en de shockwave therapie zouden we daar al wat meer inzage in kunnen hebben.

Zijn advies is dan ook. Vanaf januari mag ik het sporten hervatten en zwemmen fietsen en lopen kunnen zeker en vast. Hij raadt me ook aan om deze sporten te blijven combineren en zeker niet vollen bak terug te gaan lopen. Als ik geen last krijg aan de knie mag ik later in het jaar zeker en vast proberen om wat langer te lopen dan 1 uur. Als ik pijn krijg moet ik onmiddelijk afhaken en het laten nakijken, als ik geen pijn krijg mag ik verder opbouwen.

Zo ga ik het dan ook aanpakken. Mijn plan is om 2 keer week maximum 1uur te lopen, in het weekend 1 keer mountainbike en 1 keer met de koersfiets en daarboven 1 keer zwemmen in de week. Naar gelang de omstandigheden zal hier uiteraard mee worden geschoven. Het fijne is dat ik die 2 looptrainingen ook intensief mag gebruiken, uiteraard niet vanaf 1 januari omdat ik dan bijna 2 maanden niet heb gelopen. Deze planning ga ik proberen vol te houden zeker tot en met de zomervakantie. Als dat lukt zonder knieproblemen...dan zien we wel. ;) Dus nu maar hopen dat die pathellapees en dat kraakbeen niet te vervelend gaan doen.

Als laatste ook nog even over stamcel therapie. Ik heb daar zijn mening over gevraagd en wat de slaagkansen zijn op herstel. Hij was daar helemaal niet negatief tegenover. Alleen zei hij me dat dit kraakbeenletsel nog niet met stamcellen kan worden behandeld wederom vanwege de locatie van het letsel, als ik me niet vergis ergens helemaal achteraan de knieschijf. Op andere plaatsen in de knie heeft men dit al wel gedaan, Tinneke en Bart, 2 andere bloggers, hebben dit bvb al ondergaan, op deze plaats wordt het nog niet toegepast. Wie ben ik om hem niet te geloven? ;)

Dat was het zowat. Beter nieuws wat mij betreft was het zeker. Maar of het effectief ook beter is, dat zal pas blijken in januari als ik terug kan beginnen sporten. :)

In ieder geval, iedereen alvast hele leuke feestdagen gewenst!!!!

Gert

10:52 Gepost door Gert in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |

26-11-09

Mijn knieën: het verdict.

Vanavond mocht ik bij sportarts Vervoort het verdict aanhoren van de NMR scans aan mijn beide knieën. Ik zal maar direct met de deur in huis vallen, het was niet goed, erger nog, het was slecht en wat mij betreft zeer ontgoochelend. Beginnen we met de linkerknie.

Daar heb ik eigenlijk 3 echte problemen. Een chronische ontsteking op de pathellapees die al eens geopereerd is aan een scheur. Dat laatste maakt het nog erger omdat 2 keer ingrijpen niet echt aangewezen is. Het kraakbeenprobleem waarbij ik met verschillende diepe en ondiepe barstjes zit. Die barstjes herstellen zich niet meer en worden alleen maar erger bij verdere belasting. Op een schaal van 5 zit ik bijna op 3. En als laatste heb ik ook nog een knieschijf die te hoog zit waardoor deze drukt op het kraakbeen. Dat is waarschijnlijk de oorzaak van het probleem links aan datzelfde kraakbeen. De rechtse knie dan. Daar hetzelfde kraakbeenprobleem en een scheur ergens in de meniscus. Is er een behandeling mogelijk en wat zijn eventuele gevolgen?

Vervoort zei me rechtuit dat hij operatief ingrijpen in mijn geval niet meer zag zitten. Het is te ver gevorderd om het kraakbeen nog af te schrapen zoals men pleegt te zeggen. Ook de reeds geopereerde pathella zou hij niet meer opereren. Zelfs al zou men het overwegen en met een goed resultaat, zit ik nog steeds met die knieschijf die op dat kraakbeen zou drukken en na verloop van tijd terug problemen zou veroorzaken. De meniscus scheur is te opereren, maar dat geeft me geen last en is dus niet nodig. En nu hoor ik jullie denken?

Hij stelde de volgende behandeling voor. 1 Maand geen sport, behalve zwemmen eventueel. Ik moet gedurende 1 maand ontstekingsremmende pillen nemen en de pathella wordt 4 x behandeld met een soort shocktherapie. Na die maand zou ik dan 4 spuiten krijgen in de knie die ervoor zorgen dat die barstjes opgevuld worden en het kraakbeen a.h.w. terug glad maken. Andere behandelingen ziet hij niet zitten. Maar hij verwijst me dan wel door naar de echte grote kniespecialisten die vooral in Leuven zitten.

Na die maand mag ik terug fietsen en uiteraard ook blijven zwemmen. Mag ik nog lopen? Hij vindt van wel maar zeker niet langer dan 1 uur per looptraining en geen 4x of meer per week zoals ik nu doe. Geen marathons meer!!! Liefst ook geen halve, alhoewel dat dit nog uitzonderlijk zou kunnen zolang de looptraining van 1 uur niet zou worden overschreden en de frequentie bvb tot maximum 2x per week beperkt kan blijven.

Ik moet jullie niet vertellen dat dit voor mij als een mokerslag aankomt. Lopen is nu éénmaal mijn ding en dan al zeker marathons. Wel, dat is nu gedaan. Ik heb echt geen zin om zoals hij aangaf op mijn 60ste met een kunstknie rond te lopen. Daar pas ik voor. Ik ga dan ook wat tijd nodig hebben om dit te verwerken. In ieder geval ga ik me deze maand al richting zwembad bewegen, hoe ongaarne ik dit ook doe. Ik wil mijn conditie niet helemaal overboord gooien en ik heb gewoon die fysieke inspanning nodig om me goed te voelen. Wat het daarna wordt zal ik na de maand van behandeling wel bekijken.

Bij deze heb ik dan ook besloten om deze blog te sluiten. Dit is, correctie, was mijn loopblog en op vraag van Mario ben ik hiermee begonnen. Nu dat mijn actieve loopcarriere eigenlijk afgesloten is, buiten een weinig recreatief lopen dan, zie ik voor mezelf niet echt veel nut meer om deze blog te onderhouden. Mocht ik na verloop van tijd terug actief aan het sporten gaan kan ik nog altijd besluiten om terug te gaan bloggen. Uiteraard is er nog altijd facebook al waar ik hoop contact te blijven houden met iedereen.

Voilà, dat was. Niet leuk, maar ach, ik ben niet ziek, toch?

groetjes,

Gert

21:42 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (24) |  Facebook |

10-11-09

Verslag van het bezoek aan de sportarts.

Maandagavond ben ik samen met mijn jongste zoon bij sportarts Vervoort in Kessel op consultatie geweest. Raf sukkelt al sinds jonge leeftijd met zijn beide achillespezen en nu ook met zijn linker scheenbeen. De arts verschoot ervan dat hij op zulke jonge leeftijd al zo erg sukkelde met toch wel ontstoken pezen. Hij moet van alle extra onderzoeken ondergaan, o.a. echo's, radiografieën en ook een botscan om te kijken of hij geen stressfactuur heeft in het scheenbeen. Maar, alle deze kwetsuren waren nog zeker te genezen was het verdict. Ik hoop wel niet dat hij met een stressfactuur zit want dan ligt hij er zeker 8 weken uit en komt zijn laatste middelbaar in het gedrang. Hij volgt de opleiding sport en als hij niet kan meedoen, kan hij ook niet slagen uiteraard.

Toen was ik aan de beurt. Even aan de rechterknie voelen en direct kreeg ik een eerste diagnose dat ik een stevig kraakbeen probleem heb. Hopelijk geen kraakbeen letsel was zijn tweede zin. Een scan zal dit moeten uitmaken. In de linkerknie zag hij eerder een overbelasting of een klein scheurtje in de pees. Ook hier is een scan nodig. Wat betekent dit nu?

De linkerknie zal wel inorde komen, zelfs al is het een scheurtje. Alleen kan dit wel wat weken aanslepen. De rechterknie echter zou een veel groter probleem kunnen zijn. Als het echt al een letsel is, gaat bepaald worden op een schaal van 1 tot 5 hoe ernstig. Eens je op 3 of meer zit mag je sowieso de marathons al vergeten. Nog beter is stoppen met lopen, als ik tenminste niet wil eindigen in een rolstoel of met een kunstknie, want dat is het risico als je verder loop. Als het letsel op niveau 1 of 2 is wil ik uiteraard graag weten wat nog wel kan.

Maar, zolang bovenstaande niet bevestigd is ga ik niet wanhopen. Misschien is het helemaal geen letsel en valt het allemaal wel mee. Alleen, zijn blik stond me niet aan toen hij mijn knie beroerde.

Morgen zo snel mogelijk die scan afspraken vastleggen want daar zit gewoonlijk een lange wachttijd op. Voorlopig zal ik maar geen loopplannen maken voor het voorjaar van 2010.

Gert

01:10 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

06-11-09

Ik leef nog.

Geen nood, onkruid vergaat niet. M.a.w. ik blog dan wel weinig, maar we zijn nog wel bezig hoor. Op loopgebied is het eerder rustig en daarom ook weinig updates. Zoals eerder gezegd plan ik geen wedstrijden meer in 2009, alhoewel ik die Kerstcorrida in Leuven wel aan het overwegen ben, en in november loop ik even zonder schema.

Vorige week ben ik 3 keer gaan trainen, deze week zouden het er 4 kunnen worden. Zou omdat ik me sinds gisteren niet 100% voel. Ik wissel een beetje af met trainingen op de club of alleen. Op de club moet ik altijd oppassen dat ik me niet vergaloppeer aan die snelheidsduivels. Vorige week had ik het weer aan mijne rekker. Als die gasten zeggen 3km aan 4.30 versnellen, doe daar dan maar een hoop seconden af, nietwaar...? (Er zijn er die meelezen :) ) Zo heb ik ze vorige donderdag laten gaan bij de tweede versnelling van 3km want de eerste was ik al danig in het rood gegaan. Maar ik ga graag naar de club want het is er echt plezant en de groep masters groeit nog altijd maar aan. Eergisteren woensdag was er een etentje georganiseerd waar de hoofdtrainer echt wel interessante uitleg gaf over o.a. de spieren, lactaat testen, training, enz. Nadien nog lekker gegeten en een beetje gedronken. ;) De masters zijn trouwens ook aan het overwegen om eens in groep een marathon te gaan doen, weekendje inbegrepen. Ik probeer ze naar Eindhoven te pushen maar velen hebben deze al gedaan. Amsterdam is een naam die ik ook vrij veel hoor vallen, maar die heb ik dan weer net afgewerkt. Die plannen moeten dus nog concreter worden. Gisteren was het een leuke training op de club die ik heb afgewerkt in een groep die niet te snel gaat voor mij op dit moment. Er werden blokken afgewerkt afwisselend recuperatief, extensief , recuperatief, intensief en terug recuperatief. Het intensieve blok van 3 km moest worden afgewerkt aan 4.37/km. Dat zouden we ook exact gelopen hebben, ware het niet dat onze timekeeper zich misrekend had in de tussentijd die we moesten lopen. Btw, ik niet hoor. :) Daarmee waren we zowat 15 seconden te snel zag ik achteraf. Je kan deze training vergelijken met een wisselloop, alleen hebben we aan 3 verschillende tempo's gelopen i.p.v. 2. Vanaf december gaan we dan weer proberen om wat meer snelheid te trainen. Alleen, voor mij liefst vanaf 600-jes, want de hamstrings houden niet van kortere spurtjes. ;). Waarbij we bij het onderwerp blessures beland zijn.

Nu maandag gaan mijne jongste zoon en ik naar de befaamde sportarts, hier in de streek toch, Peter Vervoort. Reden waarom naar hem is omdat ik anderhalve maand moest wachten vooralleer ik terecht kon bij de orthopedist waar ik normaal ga. Vooral voor Raf was dit te lang wachten, want hij sukkelt met beginnende problemen aan het scheenbeen! Vermits hij sport doet als opleidig en nog voetbalt iets wat we kunnen missen als kiespijn. Ik ga nog eens naar mijn beide knieën laten kijken want daar zit het ook nog altijd niet koosjer. Soms heb ik daar echt pijnscheuten in en ik weet ondertussen heel goed waar ik moet duwen om door de grond te gaan van de pijn, niet goed dus. Tijdens het lopen gaat het op uitzonderingen na redelijk goed. Echter, die pijn mag er niet zijn en daar moet ik iets aan doen. Hopelijk geen slecht nieuws voor ons volgende week.

Ondertussen ben ik bezig om mijn plannen voor het eerste deel van 2010 te concretiseren. Maar voorrralleer deze echt in te vullen wil ik toch wachten tot na het onderzoek van nu maandag. Waarschijnlijk kan ik daar meer over vertellen een volgende keer.

 

Greetz, Gert

13:24 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

25-10-09

Einde wedstrijden 2009, maar wat in 2010?

Na de najaarsmarathon zie je op verschillende blogjes de plannen voor het jaar nadien verschijnen. Ook ik ben daar mee bezig geweest maar spijtig genoeg weet ik het nog helemaal niet. Op 4 november hebben we met de club een etentje met de masters. Daar wordt dan ook teruggekeken naar het voorbije jaar en wordt dacht ik ook de wedstrijden besproken die volgend jaar in het regelmatigheids criterium worden opgenomen. Dat zijn 20 wedstrijden verdeelt over de periode februari t/m einde september. De meeste van deze wedstrijden zijn allemaal in een straal van zowat 20km rond de regio Mechelen. Dwars door Geel is denk ik zo wat de enige uitzondering daarop. Ik pik daar dan een paar wedstrijden uit en dan hoop ik dat Mario dat weer in een schemaatje kan gieten. Ik ga wel proberen om de zondagtraining op de club te doen met de jongens, gewoonlijk een duurloop, en hopelijk lukt het om ofwel de dinsdag of de donderdag training ook met hen af te werken. Maar dat zal er van afhangen van hoe en wat de jongens trainen. Maar terug naar de wedstrijden. Mario wil me in december en januari eerst wat op de korte afstand doen trainen en uiteraard ook wedstrijdjes inbouwen. Korte afstand is tussen de 5 en de 10km. Eerlijk gezegd, ik loop liever langere wedstrijden maar ik besef ook wel dat mijn snelheid omhoog moet als ik op de langere afstand beter wil worden. Ook heb ik altijd wat bang voor kwetsuren als er kortere intervallen moeten worden getraind want de kwetsuren of ziekte ben ik zo beu als koude pap. Na die kortere wedstrijden ga ik zeker overgaan naar afstanden tussen de 10km tot de halve marathon. Maar de grote vraag, loop ik een voorjaarsmarathon, die heb ik voor mezelf nog niet beantwoord. Ik zou dolgraag Rotterdam doen maar net als dit jaar valt deze in mijn skivakantie. Niet dus. Misschien focus in het voorjaar wel op de 10 miles, de halve marathon en de 20km van Brussel. Ik heb nog wel even tijd om te beslissen.

De recuperatie na Amsterdam is eigenlijk heel vlot verlopen. De maandagmorgen kon ik al heel vlot de trap af. Toen ik thuiskwam na Amsterdam ben ik een half uur in een heet bad gaan liggen en dat heeft echt zeer goed gedaan aan de spieren. Ik heb zelfs geen enkele kramp gehad, wat ook vrij uitzonderlijk is voor mij. Eergisteren vrijdag heb ik een eerste keer wat losgelopen, een kleine 6km. Vandaag dan heb ik 11km afgewerkt. Ik had er zo ongelooflijk veel goesting in en het weer was zo super dat ik een beetje gek heb gelopen. Niet echt recuperatief wat de bedoeling was, maar ik heb mij geamuseerd.

Nu lekker in de zetel wat genieten van de zondag en vanavond naar de topper KV Mechelen - Anderlecht. Ik zie er al naar uit.

15:38 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |