13-05-10

Abdijentocht

Na de 10km in Mechelen en de de 10 miles in Antwerpen stond vandaag mijn derde wedstrijd van het voorjaar op de agenda. Een wedstrijd waar ik altijd erg naar uitkijk wegens, wat mij betreft dan toch, de wedstrijd met het mooiste parcours. Vorig jaar nam ik hier de eerste keer aan deel en toen al had ik besloten dat ik dit jaar terug zou komen. Toen liep de wedstrijd van Tongerlo naar Averbode, dit jaar was het andersom en was er zowat 600m bijgekomen tot 15.8km. De wedstrijd loopt grotendeels door zeer goede en zeer mooie beloopbare weggetjes in het bos.

Samen met zowat een 20-tal clubmakkers van Bonheiden waren we zowat 30 minuutjes voor de start opgewarmd. Ik had een zeer laag startnummer,76, en mocht dan ook in de box starten net na de eerste 50, de elite. Daar stonden er wel maar een 10-tal, maar bon.Volledig ontspannen stond ik dan ook echt bijna op de eerste rij. Een minuutje of 5 voor de start sprak er mij iemand aan met de vraag voor welke tijd ik ging. "Ach mijnheer, dat weet ik gewoonlijk na een kilometer of 3. Dan weet ik zo ongeveer of ik goede benen heb." Antwoord die man mij dat op een stratenparcours zijn kilometer tijden op de 10km rond de 3u30 lagen. Ik heb hem heel vriendelijk het plaatske voor mij aangeboden, slik. Even had ik nog het plan om eens echt gek te doen en als een spurtbom van start te gaan en de kop te nemen. Zowat 3000 atleten in mijn kielzog in een echte wedstrijd, al was het dan maar voor 100m, hmm dat zei me wel iets. ;) Ik heb het toch maar niet gedaan! :) Op voorhand was ik tevreden met alles tussen de 1u15 en de 1u20, sneller als het kon en hartslag maximum rond de 90%.

De eerste 3 kilometers gingen snel, te snel voor wat ik train, namelijk aan zowat 4.11 gemiddeld. Gas terug nemen Gert want de hartslag zat toen op 161 pal op de 90%. Na een vierde kilometer rond de 4.20 had ik na kilometer 5 mijn tempo gevonden, namelijk rond de 4.30. De hartslagen bleven ook stabiel rond de 160. Dit ging zo door tot en met kilometer 12. Tussentijd op de kilometer 10 was 43'35" wat op 3 seconden na de tijd was van mijn 10km in Mechelen zowat een maand geleden. Alleen ben ik daar echt wel diep gegaan en was ik moe na de aankomst. Nu moesten er nog 6km bij. Maar dat lukte en ik kwam eigenlijk nooit in de problemen, zonder nu te zeggen dat ik eventjes 15 seconden per kilometer snellen had kunnen lopen, maar er zat nog wel een beetje rek op. Km 13 en 14 waren ietsje trager om dan weer te versnellen de 2 laatste kilometers. De laatste 200m meter zag ik dat de 1u10 er nog in zat en ben ik nog stevig versneld. Ik klokte af met 1u09:58" op de garmin, yes! Gemiddelde hartslag 162 en tempo zowat 4.25/km. Ik ben hier echt super tevreden mee. Ik train maar 3 of 4 keer per week met daarbij maximum 1 keer versnellingen en haal zelden de 40km, behalve vorige week toen ik 51km haaldde. Deze week had ik zelfs nog geen meter gelopen. Maar vooral, geen noemenwaardige pijntjes buiten wat gevoelige spieren na een stevige training. M.a.w. ik geniet en ik maak vooruitgang, nice. :)

Morgen vrijdag rustdag. Zaterdag 45min tot 1 uur maximum loslopen en zondag 17km met PR breker Geert. Ik heb hem wel gezegd dat het traag moet zijn, en traag naar MIJN normen. ;) Volgende week zou ik dan toch aan 55km moeten komen met daarbij 2 pittige trainingen. Dat alles in voorbereiding van de 20km van Brussel op 30/05 waar ik een laatste keer dit voorjaar eens echt het onderste uit de kan zou willen halen. De wedstrijden daarna worden met een stevige handrem op gelopen... zeer waarschijnlijk; ;)

Oh ja, de tussentijd na 15km was een PR verbetering met 1'05", leuk. :)

greetz, Gert

Abdijentocht 130510

20:51 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

06-05-10

Voorjaar in functie van het najaar.

Ik loop dus ik leef. Of hoe gaat dat spreekwoord? Met mij gaat alles nog goed. Ik loop nog steeds 4 keer per week, of 3 keer als ik te moe ben. Ik heb, zoals steeds eigenlijk, wel eens wat last aan de hamstring, soms de kuit, soms de knie, maar niets ernstig. Gewoonlijk is het de dag nadien al voorbij. Dat is dan ook de reden waarom ik me houd aan 4 trainingen per week i.p.v. 5.  Die extra dag recuperatie doet mijn lichaam nog steeds goed. Ik blijf zo doortrainen tot en met einde juni met tussendoor nog 4 wedstrijden. De abdijentocht in Averbode (15.5km) op 13/5, de 20km van Brussel op 30/5; 5 of 10km in Katelijne op 04/06 en 10 km op 26/6 in Geel. Op 18/6 zal ik ook 5 of 10km meelopen in Ramsel, maar dat zal niet sneller zijn dan zowat 6min/km. Daar begeleid ik mijn best maatje die daar woont. Voel ik me goed in een wedstrijd, dan ga ik er vol voor, loopt het wat minder, dan gaat het tempo naar beneden en gaat de nadruk nog meer op genieten. Einde juni gaat de riem er voor 2 weken af.  Die dagen staan er andere zaken op mijn trainingsschema zoals dit . Maar daar train ik op andere dingen. ;)

Daarna ga ik terug vol over op een schema van Mario. Een schema dat anders is dan eerdere schema's die ik van Mario heb gekregen. De reden is eigenlijk simpel. Ik ben door het ouder worden blijkbaar ook blessuregevoeliger geworden. Ik heb mijn ganse leven intens gesport maar was vroeger nooit gekwetst. De leeftijd heeft dit veranderd spijtig genoeg, en daar moet ik rekening mee houden. Op het schema staan vooral veel lange, trage duurlopen, veel wissellopen, tempo trainingen, en 1 fietstraining per week. Maar vooral, geen korte intervallen meer. Niet dat ik deze niet graag doe of niet aan kan, integendeel. Maar de blessures staken dikwijls de kop op bij deze trainingen.Het schema is op mijn vraag ook volledig op hartslag afgestemd. Ook dat voorkomt blessures omdat ik anders al wel eens durf forceren om het voorgeschreven tempo toch te halen ook als het niet lukt vanwege te snel of gewoon een slechte dag.

Maar waarom eigenlijk een schema? Awel, voor dit evenement in het najaar. :)

klikken met die muis

Daarna zal ik nog wel eens een foto laten nemen van de knietjes om te kijken hoe het met het kraakbeen staat. Maar dit heb ik dan toch nog gehad. Ik zie er nu al naar uit. :)

Tot de volgende, Gert

 

21:31 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |