12-03-10

3 Maand later...

Hoe gaat het nu met mijn sportactiviteiten? Wel eigenlijk veel beter dan verhoopt, maar ik behoed me er voor om te enthousiast te worden omdat ik weet dat het snel terug gedaan kan zijn.

In mijn laatste verhaaltje hier op de blog schreef ik dat de knie specialist twijfel uitte of het knieletsel afkomstig is van het lopen. Hij zei dan ook dat ik mocht proberen om op te bouwen later en als ik daar zin in had, maar heel goed naar mijn lichaam (lees knie) moest luisteren. Echte kniepijn is uit den boze en betekent afhaken. Nu je raadt het al, die kans moet je een verslaafd loper niet geven ee dus...

Na 2 maanden feesten en vooral niets doen op sportgebied, op 3 zwembeurten na, ben ik op 24 Januari in mijn loopsloefkes gesprongen. Op dat moment sleurde ik welgeteld 5kg meer mee dan mijn normale gewicht en 7kg meer dan mijn marathon gewicht. Per 1 februari heb ik dan ook besloten om tot de zomer 1kg per maand af te vallen zodat ik per 1 juli terug op gewicht ben. Voorlopig heb ik voorsprong want per 1 maart was er al 2kg af. Maar terug naar het sporten en 24 januari. 5 kilometertjes waren mijn deel aan 6.00min/km en een hartslag alsof ik versnellingen aan het doen was. Aiai, dit gaat tijd vergen. De eerste 2 weken hield ik het bij 2 heel rustige trainingen per week. Gewoon loopsloefen aan en op het gevoel een toertje doen zonder ook maar enigszins te forceren. Vanaf 8/2 kwam daar een derde training bij, maar nog steeds rustig en versnellingen stonden niet op het programma. Omdat het goed liep, geen pijn en geen vermoeidheid, zette ik er vanaf 1 maart een vierde training bij en dat is wat ik nu ook nog doe. Mijn trainings week ziet er ongeveer zo uit:

  • Di: 5 x 2km in z3 met 5 x 20 tot 30 sec versnellen (niet spurten) tussendoor.
  • Do: 1uur in z3
  • Za: Een wisselloop met de trage stukken aan max. 75% en de snellere aan max. 85%
  • Zo: 1u30 in z2

Merk dat ik alles op hartslag doe. Op deze manier behoed ik me ervoor om te snel te gaan en geblesseerd te geraken. En echt, dat doet me heel goed maar het vergt wel echt veel discipline, vooral als het goed gaat. Trouwens, deze trainingen heb ik dan wel zelf gepland, maar Mario geeft wel zijn goedkeuring. Ik denk niet dat ik kortelings naar 5 loop trainingen ga opdrijven. Wat ik wel ga doen is zodra het goed weer wordt ik er een fietstraining, mountainbike of racefiets, ga bijplaatsen. Ik ben er wel nog niet uit hoe en wanneer. Als het goed blijft gaan ga ik ook de intensiteit van de loop trainingen lichtjes opdrijven vanaf einde maart.

Wedstrijden? Wel ja, die staan ook al gepland. Liggen al vast de 10 miles in Antwerpen en de 20km van Brussel. Als het weer goed is ga ik op 10 april ook de 10km in Mechelen lopen, niet de commerciële die in september is, als test hoe ik er voor sta. Het zal mij ook helpen om in functie van vooral de 20km in Brussel wat gerichter te gaan trainen. Niet om daar een supertijd neer te zetten, maar om op een leuke manier te genieten van het evenement. Verdere plannen maak ik voorlopig nog niet want zoals gezegd, het kan morgen gedaan zijn als de kniepijn terug opsteekt. Of toch, sommige evenementen moet je lang op voorhand boeken want anders is er geen plaats meer. Met het risico om te moeten annuleren heb 1 zulk (groot) evenement in het najaar geboekt. Welk? Dat blijft een geheim tot ik er zeker van ben dat mijn knieën het aankunnen.  Met ach, surf wat rond op het net en de euro zal wel vallen. Ik hoop er echt wel op want het is 1 van mijn grote (loop) dromen. Ik denk dat veel duidelijk zal worden als ik in april wat intensiever, lees sneller, ga trainen. Als de knietjes dan nog niet protesteren krijg ik al wat meer hoop.

Het gaat hier nu niet elke week terug  volstaan met cijfertjes van trainingen. Tenslotte is daar, behalve voor mezelf dan, weinig spannends aan. Maar als ik iets interessants te melden heb, bvb gelopen wedstrijden, mag je hier af en toe wel eens een update verwachten.

Btw: had ik al gezegd dat ik sinds 2 maanden terug met een grote smile rondloop? Bij deze dan. :)

Gert

09:15 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

Zo dat is een stuk positiever dan je bericht je van 3 maanden terug. Alleen rustig trainen brengt je verder.

Gepost door: Tiny | 12-03-10

Supergoed nieuws ! Ik kan me die kamerbrede smile helemaal voorstellen :-)
Willen we er in Brussel een SMC-op-'t-gemak-genieten-loopje van maken? ;-)

Gepost door: Chris | 12-03-10

Oef We kunnen die smile tot aan de andere kant van het land zien. Wat een opluchting!

Gepost door: harmsie | 12-03-10

droom dus het was vorig weekend toch geen droom???;-)

Gepost door: geert | 12-03-10

dat is eens goed nieuws zie, ben blij voor je Gert

Gepost door: Stofke | 12-03-10

terug lopen en terug bloggen .....alles terug bij het oude !! Kan niet beter dus !!

Gepost door: coach mario | 12-03-10

Ik ben heel blij voor jou!!! Je hebt dat opbouwen heel verstandig aangepakt, vraagt veel discipline! En hoe gaat het verder met je opleiding tot trainer??

Gepost door: Wendy | 13-03-10

winterslaap Ja, die winterslaap heeft nu wel lang genoeg geduurd, wij willen lopen. Ik ben blij voor jou dat het terug mag en kan.
Ben benieuwd naar jou najaarverrassing !!!

Gepost door: Edith | 14-03-10

oef...gelukkig na lange tijd toch een positief logje...gelukkig maar. Succes met de verdere voorbereidingen.

Gepost door: natalie | 15-03-10

ons zonnetje IS BACK !!! wat is dat hier leuk om je blog te lezen ! krijg er zelfs wat kippevel van , ben echt blij dat alles terug ok is , en als er plannen zijn betekend dat ook dat je je heel goed voelt ,houden zo !! en het najaar ? ik droom al stiekem dat je weer in Eindhoven er eens zou kunnen bij zijn (Edithtje heeft al toe gezegd :-) goed é )

Gepost door: Katrien | 15-03-10

Blij te zien dat het goed gaat Gert. Ik probeer ook wat minder explosief te trainen. En bij mij werkt het (tot hiertoe) ook goed.

Gepost door: Yves | 17-03-10

De commentaren zijn gesloten.