12-12-09

2nd opinion.

De facebookers onder jullie wisten al dat ik gisterenavond eindelijk terecht kon bij de orthopedisch chirurg waar ik normaal altijd ga met blessures. De lange wachttijden hebben er mij toe genoopt om naar Vervoort te gaan, waar ik btw geen spijt van heb hoor. En al zeker niet toen de arts me gisteren eigenlijk hetzelfde vertelde, alleen met een kleine, doch niet onbelangrijke nuance. Daar kom ik seffes op terug. Maar vooreerst was hij het absoluut eens met de diagnose van Vervoort wat de kwetsuren en de behandelingen betreft. De pathella pees krijgt dus 4 keer shockwave, waarvan al 1 keer achter de rug ligt en dat is echt niet pijnlijk, en 1 maand ontstekingsremmers innemen, waarvan ook al 2 weken achter de rug liggen. Tegelijkertijd 1 maand geen sport behalve zwemmen. Ook de inspuitingen met de gel, 4 spuiten links en 2 rechts, om het kraakbeen wat op te vullen daar staat hij volledig achter. Dit is volledig veilig voor het lichaam en kan herhaalt worden indien nodig. Gewoonlijk is dat na een jaar als de gel eigenlijk weg is, afgebroken zeker? Waar ligt dan de nuance?

De arts gisteren liet wel een opening om ook langere afstanden te lopen omdat het kraakbeen letsel zich op een plaats bevindt die weinig wordt beïnvloed door het lopen. M.a.w. het kraakbeenletsel zou eerder zijn veroorzaakt door een combinatie van gewone slijtage, misschien ook het langdurig intensieve sporten mijn ganse leven lang al en waarschijnlijk ook die knieschijf die ietsje te hoog staat. Maar wat de oorzaak is, kan hij natuurlijk ook niet zien. Zijn commentaar was dat het eerder de pathellapees zou zijn die me parten zou kunnen als... dat inderdaad een chronische ontsteking is! Huh, wat is dat nu? Wel, in mijn vorig postje schreef ik al dat ik al aan die pees geopereerd ben geweest zowat 15 jaar geleden. Op een NMR scan zorgt dit ervoor dat er daar littekenweefsel te zien is en dat maakt het moeilijker om een diagnose te maken of dit chronisch dan wel gewoon ontstoken is. Na 1 maand ontstekingsremmers en de shockwave therapie zouden we daar al wat meer inzage in kunnen hebben.

Zijn advies is dan ook. Vanaf januari mag ik het sporten hervatten en zwemmen fietsen en lopen kunnen zeker en vast. Hij raadt me ook aan om deze sporten te blijven combineren en zeker niet vollen bak terug te gaan lopen. Als ik geen last krijg aan de knie mag ik later in het jaar zeker en vast proberen om wat langer te lopen dan 1 uur. Als ik pijn krijg moet ik onmiddelijk afhaken en het laten nakijken, als ik geen pijn krijg mag ik verder opbouwen.

Zo ga ik het dan ook aanpakken. Mijn plan is om 2 keer week maximum 1uur te lopen, in het weekend 1 keer mountainbike en 1 keer met de koersfiets en daarboven 1 keer zwemmen in de week. Naar gelang de omstandigheden zal hier uiteraard mee worden geschoven. Het fijne is dat ik die 2 looptrainingen ook intensief mag gebruiken, uiteraard niet vanaf 1 januari omdat ik dan bijna 2 maanden niet heb gelopen. Deze planning ga ik proberen vol te houden zeker tot en met de zomervakantie. Als dat lukt zonder knieproblemen...dan zien we wel. ;) Dus nu maar hopen dat die pathellapees en dat kraakbeen niet te vervelend gaan doen.

Als laatste ook nog even over stamcel therapie. Ik heb daar zijn mening over gevraagd en wat de slaagkansen zijn op herstel. Hij was daar helemaal niet negatief tegenover. Alleen zei hij me dat dit kraakbeenletsel nog niet met stamcellen kan worden behandeld wederom vanwege de locatie van het letsel, als ik me niet vergis ergens helemaal achteraan de knieschijf. Op andere plaatsen in de knie heeft men dit al wel gedaan, Tinneke en Bart, 2 andere bloggers, hebben dit bvb al ondergaan, op deze plaats wordt het nog niet toegepast. Wie ben ik om hem niet te geloven? ;)

Dat was het zowat. Beter nieuws wat mij betreft was het zeker. Maar of het effectief ook beter is, dat zal pas blijken in januari als ik terug kan beginnen sporten. :)

In ieder geval, iedereen alvast hele leuke feestdagen gewenst!!!!

Gert

10:52 Gepost door Gert in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |

Commentaren

aha, dat klinkt toch al wat positiever hé! Goe dat er toch beetje licht aan het einde van de tunnel is!!! Super!
Ik ken iemand die stamceltherapie aan de knie heeft gehad (was wel nav een zwaar gebroken knie hoor), die kreeg verplicht 2 jaar revalidatie voorgeschreven na die therapie...absoluut gééééén sport, geen enkele! Om de stamcellen goed zijn werk te laten doen. 't Is maar ne weet!! En hij is uiteindelijk nog niet van zijne miserie vanaf hoor...

Gepost door: Ruthje | 12-12-09

we blijven duimen voor je laat 2010 een goed jaar wezen ivm je blessure

Gepost door: Koen | 12-12-09

Wauw, klinkt toch al een heel stuk beter hé, ik ben heel benieuwd naar januari!!
Hele prettige feesten hé Gert!

Gepost door: Wendy | 12-12-09

Dat is zeker goed nieuws Als ik dat zo lees hebben wij veel gemeen met elkaar,van mijn patellapees nu al een jaar na de behandeling heb ik geen last meer,moet wel zeggen die stamcellen werken echt goed.
Verder het beste met de knie en reken maar volgend jaar loop je terug.

Gepost door: Bart | 12-12-09

stamcellen... ik was de eerste waarbij dit op bot gebeurde.... slecht voelt het niet aan... 21 dec terug scan...spannend.
Ik duim voor jou Gert voor het allerbeste!!!

Gepost door: Tinne | 12-12-09

In ieder geval is dit postje een stuk positiever van teneur dan je vorige. Ik help je hopen dat het met een rustige opbouw weer mogelijk is om te lopen. Fijne feestdagen gewenst.

Gepost door: Tiny | 12-12-09

Ik lees dat je het verstandig aanpakt. Knap hoor, Gert, dat je je hoofd niet laat hangen maar goed met de zaken omgaat. Zo is de kans op slagen het grootst. Ik wens je heel veel succes en een posititeve afsluiting van 2009 en minstens zo positief begin van 2010!

Gepost door: Sandy | 12-12-09

positef toch positief nieuws, nog even afwachten en dan kan je hopelijk terug beginnen. Ik blijf voor je duimen.

Gepost door: Edith | 13-12-09

voorzichtig opbouwen toch beter nieuws !
ik heb zelf al 2 marathons gelopen na een kraakbeenletsel aan de knie. Zolang je niet te hard van stapel loopt en voorzichtig opbouwt moet het lukken !

succes !!

Gepost door: Filip | 13-12-09

Prettige feestdagen Gert. Hopelijk kan je in januari weer rustig starten. In elk geval al iets positiever nieuws dan in je vorig berichtje.

Gepost door: Yves | 16-12-09

kleine opening het is misschien geen garantie op een comeback, maar het is in elk geval een strohalm met de allures van een jonge boomstronk, en da's alvast een serieuze stap vooruit tegenover je vorige bericht!
Ik hoop binnen dit en een jaar op een gezamelijke LSD doorheen Bonheiden en Muizen!!

Gepost door: geert | 18-12-09

Een sprankeltje hoop, dat doet altijd goed. Ik duim alvast met je mee dat de opbouw voorspoedig en zonder narigheden verloopt. Prettig eindejaar !

Gepost door: Chris | 18-12-09

Jij gaat 2010 zeer goed beginnen gert ! Je possitieve ingesteldheid zal je er wel door helpen . Maar er nu vooral zeer mooie feestdagen van .
We duimen voor een goed en mooi 2010 !!
Ik heb het zo druk op je uitgebreid te mailen , maar we zien mekaar nog wel ! En anders bel ik je een van de dagen eens !

Gepost door: coach mario | 18-12-09

prettige feestdagen gewenst.
Groetjes Natalie

Gepost door: natalie | 20-12-09

FIJNE KERST EN EEN PRACHTIG 2010

Gepost door: Katrien | 23-12-09

Prettig eindejaar en een gezond en blessurevrij 2010...

Gepost door: Stofke | 31-12-09

goed artikel zeg bedankt

Gepost door: letselschade amersfoort | 29-12-14

De commentaren zijn gesloten.