13-04-09

Wie het kleine niet eert is het grote niet waard

Deze morgen om 8u liep de wekker af want er moest gelopen worden, de halve marathon in Utrecht. De sportzak stond sinds gisterenavond al helemaal klaar, dus ik moest alleen nog ontbijten en mijn boterhammetjes maken voor de middag. De halve marathon vertrok dan wel pas om 14u, maar ik wou de marathon ook wel zien en vooral, ik wou iedereen gaan groeten op het webloggerssteunpunt.

Toen ik uit de auto stapte op de parking van de Jaarbeurs in Utrecht klonk 2 minuten later het startschot van de grote marathon. Niet erg want ik zou iedereen wel zien passeren aan het weblogsteunpunt. Eerst even nummertje afhalen en opspelden, me omkleden en daarna de sportzak terug lekker handig in de auto kunnen zetten die op 1 minuut wandelafstand geparkeerd stond. Ondertussen was het ook een lekkere 18 graden zowat. Zalig loopweertje wat mij betreft.

Met de parcourskaart in de hand vroeg ik wat mensen hoe ik aan De Meern zou kunnen komen, te voet weliswaar. 4 Keer kreeg ik hetzelfde antwoord: "Mijnheer, dat is een heel eind stappen hoor, ben je gek"? Nou ja, gek genoeg om een halve marathon te lopen en dat zou dan ook nog wel lukken, het was tenslotte nog maar net 11u15 geweest. Spijtig genoeg kon niemand me echt goed in de juiste richting zetten. Dan maar zelf op pad gegaan ondertussen de lopers van de 10km bekijkende die voorbij kwamen, een bende van 3400 lopers! Al na een dikke kilometer begon ik te vermoeden dat ik de foute richting uitliep, nog maar eens vragen dus. Bijna hetzellfde antwoord als even tevoren: "Dat is wel ver hoor, zou je dat wel doen als je zelf nog moet lopen?" Pfff, na al dat gepalaver was het al bijna 12u. Daar gingen mijn plannen om Petra en Ronald een hart onder de riem te steken en ze vooruit te schreeuwen. Sorry hoor, maar ik heb geprobeerd. :( Ik zou ze dan wel ontmoeten na mijn halve marathon in de hal bij het punt van Ronald.

Ik heb me dan aan de aankomst op een bankje gezet in het heerlijke zonnetje. Daar heb ik mijn boterhammetjes en mijn banaan opgegeten en heb ik genoten van het gebeuren op zich. Daar zijn alleen al maakt me gelukkig, hoe verslaafd kan een mens zijn? Het was daar ook ideaal om de marathon te volgen op het grote scherm. Al waar ik plots Koen in beeld kreeg bij het groepje pacers van de 4u15'. Hij is zeker 1 minuut vol in beeld geweest, leuk! De eerste loper eindigde in 2u09'40", een Keniaan uiteraard. De eerste 3 zaten onder het wedstrijdrecord wat aangaf dat het best aangenaam loopweer was. Ik zette me vlak voor de aankomst achter de dranghekkens. Als Ronald zijn 3u10' zou halen had ik nog 20 minuten om aan de start te gaan staan voor mijn halve. Helaas, de brutto tijd wees zowat 3u12' aan en ik had Ronald nog niet gezien. Wel Snelle Rik, ik vind even de link niet, die vrij ontspannen aankwam in zowat 3u01', maar ik had op zijn blog gelezen dat hij als doel had 2u45-2u50. Waarschijnlijk was dat toch wat scherp Rik. Maar de progressie dat die man heeft gemaakt het laatste jaar is wel fenomenaal hoor.

Rond 13u45 kwam ik aangewandeld aan de start. Ojee, wat een massa volk staat daar al!!!! Damn, dat had ik niet verwacht en dus moest ik ver achteraan postvatten. Na het missen van het bloggerssteunpunt eerder een tweede tegenslag vandaag. Klokslag 14u hoorde ik het startschot gaan en zowat 4 minuten later ging ik over de vertrekmat en werd de garmin opgeduwd. Ik had het plan opgevat om volledig op gevoel te lopen en ik zou wel zien waar het schip strandde. M.a.w. ik keek zo eens af en toe op de garmin om te kijken welk tempo ik liep. Ook sommige kilometer punten keek ik even op om te zien hoe het ging. Al snel werd duidelijk dat zo ver achteraan starten weinig voordelen bied. Regelmatig op de stoep of in het gras lopen om te kunnen voorbijsteken, of stoep op en af springen, het was er allemaal bij de eerste 4 to 5 kilometer. Maar kijk eens aan op de doorkomst na 5km gaf de garmin 21'48" an oftewel 4.21/km. Verdorie Gert, dat is wel wat te snel! Ik bleef koppig volharden en bleef op gevoel verder lopen, dat was dan ook het plan. Rond zowat kilometer 8 hoorde ik plots hey Gert, roepen! Ik was blijkbaar Maurice voorbijgelopen zonder het te zien, maar ik was dan ook naar rode t-shirts aan het kijken, niet naar het witte dat Maurice aanhad. ;) Na 10km liep het nog steeds vrij lekker, alhoewel er toch een beetje verval inzat. Die tweede 5km gingen aan 22'09" oftewel 4'25", wederom zeer netjes, maar te snel. Even later passeerde ik het webloggersteunpunt alwaar Tiny me herkende en een paar 10-tallen meters meeliep. Ik zei hem dat ik liep aan zowat 4'25" en we zouden elkaar nog treffen na de wedstrijd, tof! :)

Nog een paar kilometer bleef het tempo goed, maar de beentjes begonnen het moeilijk te krijgen en bij een keerpunt langs het water, moesten we terug lichtjes wind op de kop lopen. Ik voelde dat ik gas moest terugnemen maar vertikte het om constant naar de garmin te kijken. Maar toen ik dan al eens keek zag ik regelmatig 4'40" staan en zelfs ietsje meer af en toe. Het was dan ook geen verrassing toen de biep ging op km15 na 23'03" oftewel 4'36". Ouch, dat was in één klap 11 seconden langzamer per kilometer! Niet erg, maar dit wel vasthouden Gert en je haalt misschien zelfs de stilletjes verhoopte 1u35". Helaas, we bleven nog eventjes wind op kop lopen en dan kwamen er naar het einde toe 1 korte en 1 lange brug in het parcours. Dat was kraken en afzien en het tempo daalde verder net als... mijn hartslag. m.a.w. ik kan dit tempo nog niet lang genoeg vasthouden. Op km 20 ging de biep na 24'07 oftewel 4'49", damn nog eens 13 seconden/km erbovenop! Ik zou toch ook niet mijn PR gaan missen zeker! De laatste 800m heb ik er dan bijna alles uitgeperst want het ging kantje boordje worden. Op de mat drukte ik de garmin af na 1u36'47" of juist geteld 8 seconden onder mijn PR! Yeah, toch nog gehaald! :).

Na de wedstrijd heb ik dan Maurice opgewacht zodat ik wist waar de bloggers zouden samenkomen. Ook Petra ontmoette ik aan de andere kant van de dranghekkens. Ik ben me dan vlug gaan opfrissen aan mijn auto met wat water en een washandje en ben dan snel naar het RunningRonald punt gegaan in de hal. Driewerf helaas, niemand gezien die ik kende. Een hele bende van "De Spartaan" als ik het goed heb gelezen waren er wel. Zij waren ook net aangekomen. Na zowat 20 minuten en net toen ik had besloten op naar huis te gaan zag ik Petra en haar man nogmaals. Ook zij ging naar huis en wees me even waar Ronald en Maurice waren in de hal. Ik heb nog net 1 minuut wat woorden gewisseld met Ronald alvorens ook hij doorging, iets wat ik dan ook maar deed.

Besluit: Neen, ik ben helemaal niet ontgoocheld, integendeel. Ik ben het daarjuist nog gaan nakijken en juist geteld 1 maand geleden lag ik nog zo goed als in de lappenmand, om nog maar te zwijgen van de weinige loopkilometers en het blessureleed en ander lichamlijk leed (appendix en buikontsteking nadien) in december, januari en februari. Als je dan 1 maand later met zowat 4kg overgewicht een PR loopt, ok het is maar met 8 seconden, dan kan je niet anders dan tevreden zijn. Ik ben er ook van overtuigd dat een betere startpositie vandaag en een beter gecontroleerde koers me een beter resultaat zou hebben opgeleverd. Maar eerlijk, dat kan me niet schelen, meer zelfs, ik heb per vandaag besloten dat ik elke wedstrijd op gevoel ga lopen, behalve de marathon dan! Er zal wel een tijd komen dat ik de tempo's op de 10km en de halve marathon langer zal kunnen vasthouden. De marathon is een ander verhaal en net iets te zwaar om je daar total loss te lopen. Neen, hier zit een tevreden burger want een kleine PR en pijnloos een halve marathon gelopen. TOP! Het enige minpuntje is het missen van de Nederlandse blogvrienden voor de wedstrijd en nadien, dat vind ik spijtig. Voor ik het vergeet: Een mooi parcours was het daar in Utrecht, een aanrader.

Mario, erg bedankt om me na die moeilijke periode weer te steunen en me goede raad en schema's te geven. Ik sta (weeral) bij je in het krijt. Btw, mag ik niet vlammen op de 10 miles? ;)

De cijfertjes nog.

halve marathon Utrecht 13-04-2009

 

Gert

20:51 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (22) |  Facebook |

Commentaren

Knap gedaan Gert, en dat met de minder gunstige voorbereidingen. Mooie tijd en proficiat met je PR. Geniet er maar van ..

Gepost door: Edith | 13-04-09

Zeer mooie prestatie hoor...het weertje zat dan ook mee. Proficiat.

Gepost door: natalie | 13-04-09

Dikke proficiat! Ook nog maar even een digitale dike proficiat!
leuk je weer eens gezien te hebben!

Gepost door: M@urice | 13-04-09

mooi! Knap gedaan Gert, een mooi verslag van een nog mooiere prestatie!

Gepost door: Julie | 13-04-09

Prima prestatie Gert. Proficiat met je PR!! Het deed me deugd om even met je op te lopen. Je weet het ik houd van goed gezelschap!!

Gepost door: Tiny | 13-04-09

Joehoe!! Prachtig gelopen! Heb aan jullie gedacht hoor vandaag, ik herken mij wel in het gevoel dat je had op dat bankje, ik vind het ook zalig om op zo'n evenement te zijn. Grt

Gepost door: Wendy | 13-04-09

Knap gelopen en een zeer mooi verslag . En Antwerpen .....hou het pijnloos he !!

Gepost door: coach mario | 14-04-09

sjieke prestatie Gert, dat na al die sukkelmaanden, een mooie comeback!!

Gepost door: Ruthje | 14-04-09

Heel knap... Na een sukkelperiode een pr lopen, 't is niet iedereen gegeven!
Ik zou me in Antwerpen niet inhouden, hoor...

Gepost door: Spencerwoman | 14-04-09

Puike prestatie Gert ! En acht seconden sneller is zeker een PR lopen!
PS Ik zou niet twijfelen in Antwerpen - vlammen kerel !

Gepost door: Philippe | 14-04-09

!! Ferm gelopen Gert. Dikke proficiat met je pr!

Gepost door: Chris | 14-04-09

PR!? een PR na al die tegenslagen?? Straf en had het eerlijk gezegd niet verwacht, maar het wil wel iets zeggen hé ... proficiat!!

Gepost door: geert | 14-04-09

knap jammer dat ik jou niet gezien heb ... sterke prestatie hoor!

Gepost door: Koen | 14-04-09

PR Prima PR gelopen in Utrecht, en dat met die drukke start. Gefeliciteerd!!

Gepost door: Rik | 14-04-09

knap Goed gelopen Gert. Laat je volledig gaan in 't stad... ;-) Maar niet te snel hé, of ik ben er nog niet om te supporteren. Moet namelijk van de andere kant komen. Tot zondag!

Gepost door: Steve | 15-04-09

Proficiat Nen dikke proficiat Gert !!!!! Knappe tijd !!!

Gepost door: Dirk De Groof | 15-04-09

GEFELICITEERD en wat een mooie PR en tijd.
En jammer dat je een aantal lopers net mis liep.
Geniet ervan.
Groet Rinus.

Gepost door: Rinus | 15-04-09

Een PR is een PR Gert!!! Je hebt een PR gelopen na al je troubles. Ik vind het fantastisch. Fijn om je gezien te hebben.
Vond je het parcours echt mooi? Misschien voor de halve wel, maar de hele moest wel een keer of 6 langs datzelfde stuk. Om tureluurs van te worden.

Gepost door: Petra | 15-04-09

Casteur 'k heb idd naar Casteur gebeld en er was dus pas plaats eind mei in zijn privé-praktijk en in juni pas in Imelda. Maar er lijkt nu licht aan het eind van de tunnel te komen...'k blog het sebiet nog. En anders kunnen we idd samen eens naar Pellenberg trekken, hihi.

Gepost door: Ruthje | 16-04-09

Proficiat met je PR Gert, die halve van Utrecht staat ook op mijn verlanglijstje...

Gepost door: Stofke | 16-04-09

Mooie PR Gert. Proficiat. Je zit weer op het goeie spoor. En ik geef de marathon nog niet op hoor als ik van mijn scheenbeen vanaf geraak doe ik zeker voort.

Gepost door: Yves | 17-04-09

proficiat mooi verlof gehad en direkt erna een P.R. lopen. Ik denk dat je sterk bezig bent en dat je nog zal stunten dit jaar !

Gepost door: wim | 17-04-09

De commentaren zijn gesloten.