29-01-09

Cavakes

Sinds mijn vorige update ll zondag zijn er 2 trainingen bijgekomen. Deze week heb ik nog steeds maar 3 trainingen gepland. Maar in tegenstelling tot vorige week wou ik de week trainingen wat intensiever maken. Tenslotte is het wel de bedoeling om aan conditieopbouw te doen. De zondag blijft voorbehouden voor een rustige duurloop.

Dinsdag stond er 's avonds voetbal op het programma, KV Mechelen-Kortrijk, en na het werk had ik niet direct tijd om te lopen. Daarom had ik nog eens een middagtraining gepland op het werk. Ik heb dan wel de vrijheid om mijn eigen werkuren te regelen, wat er dus op neerkomt dat ik vroeg begin en relatief laat eindig, maar toch wil ik daar niet van profiteren om bvb anderhalf tot 2 uur te spenderen aan trainen en douchen achteraf. Een dik uur is het absolute maximum. Veel collega's hebben die vrijheid niet en ik wil deze dan ook niet voor de borst stoten. Daarom werd het een kort tempoloopje aan 4.58min/km gemiddeld. Niet echt snel misschien, maar het is daar wel een vrij zwaar en heuvelachtig parcours. Op sommige lange heuvels haal ik de 10km/u echt niet. Het was ook een testje om te kijken hoe mijn hamstrings en pezen zich gedragen tegenwoordig op zulk parcours. En dat was goed. Ik "voelde" ze wel de dag nadien, maar vandaag donderdag was dat al weer voorbij. Gelukkig maar want tegenwoordig ga ik op donderdag, normaal ook dinsdag, meetrainen op de atletiekclub in Bonheiden. Die 2 dagen zijn het dan intervallen, fartlek of tempoduurloopjes. Er waren 3 groepen die stevige intervallen moesten doen. Groep 1 en 2 moesten achtereenvolgens 3 x 800m - 3 x 1km - 3 x 800m - 1 x 600m - 1 x 400m en 2 x 200m. Recup was telkens de halve afstand tussenin. Groep 1 moest 3.20min lopen op de km en groep 2 3.40min. De andere afstanden moesten ongeveer aan hetzelfde km tempo zijn, telkens ietsje sneller. Veels te snel en veel te veel voor mij. Ik kon aan sluiten bij groep 3 van de intervallen. Ons groepje bestond uit 2 jonge meisjes van ik schat een jaar of 14, 1 vrouwelijke en 5 mannelijke masters. Wij moesten de eerste 3 afstanden maar 2 keer doen. 1Km moest aan 3.55min, de 800m aan 3.00min, enzovoort. De eerste 3 vernellingen gingen zeer goed en werden telkens op kop gelopen door de jonge meisjes, en die deden dat prima voor zulke jonge loopsters. De maximum afwijking was 2 seconden te snel op de 2de 800m. Daarna kreeg ik het moeilijker en ik was dan ook geen kandidaat om kop te doen, behalve de 2 200-jes dan. Maar al bij al een prima training. Ik heb alles kunnen volgen, weliswaar door op de tanden te bijten, maar dit is niet abnormaal na bijna 2 maanden geen interval te hebben getraind en de conditie achterstand die ik heb. De groep was uitstekend en trainde prima alles binnen de 2 seconden afwijking. Daarna nog een kleine 2km uitgelopen en dan naar huis.

Et voilà. Morgen weer een leuke sauna want de Runnersworld is er sinds dinsdag. Ik heb hem speciaal bewaard voor morgen. Dat wordt weer zalig genieten van de hitte, het glaasje wijn (of 2) en de Runnersworld. Zaterdag nog een rustdag en zondag plan ik een trage duurloop van maximum anderhalf uur of 15km aan 10km/u.

Volgende week 3 of 4 trainingen. Dat hangt van de vermoeidheid en van de staat van de spiertjes af. Maar wat zeker is, het doet deugd om zo lekker te lopen verder op te bouwen zonder druk die ik mezelf opleg. Binnenkort mag er terug wat prestatiedruk bij. Nu nog even niet.

Tot blogs

23:31 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

25-01-09

Opbouwen en wat gewijzigde plannen.

Het is hier de laatste tijd heel stilletjes. Dat heeft enerzijds te maken dat er weinig te vertellen valt omdat het lopen nog op een laag pitje staat en anderzijds, wat moet een mens altijd schrijven hé?

Wat het lopen betreft ben ik nog steeds stilletjes aan het opbouwen. Vorige week 2 keer gelopen, deze week 3 keer. Dinsdag deed ik het rustig aan met 13km aan zowat 5.55min/km. Donderdagavond had ik echt geen zin om alleen te lopen. Enkele masters van Bonheiden atletiek die ik al eens tegen kom in de sauna hadden al een paar gezegd dat ik altijd met hen mocht komen meetrainen. Om 19u stond ik dus op de club. Ze gingen op straat lopen, 3 km inlopen, 3km aan 4.30, 1km recup, terug 3km aan 4.30 en 1 km uitlopen. Ik zou wel afhaken als het tempo te hoog lag. Om een lang verhaal kort te maken, het tempo was geen probleem alhoewel ik blij was dat de 2de 3km erop zat. Leuke groep daar en wat is het toch gezellig als je ondertussen kan praten, zelfs onder de versnellingen. Je vergeet dat je moe wordt en trekt je op aan de anderen. Heel de groep is dan ook netjes en zonder problemen samen gebleven. Vanmorgen had ik dan een vetloopje gepland van 12km met als eindbestemming de sauna, alwaar een lekker gratis ontbijt wacht wat inbegrepen is in ons abonnement. Rond 8u20 vertrokken onder een frisse, maar wel stralende zon en zowat 1u en 9 minuten later was ik aan de sauna alwaar Ria 1 minuut vroeger arriveerde met de auto. Conclusie: ik train nog niet fel en zwaar, maar ik geniet er niet minder om. Alleen, die hartslagen zijn nog steeds veel te hoog, gemiddeld tussen de 15 en de 20 slagen. Ik denk niet dat het aan de hartslagmeter ligt want die heb ik ondertussen toch al 2 keer met wat detergent proper gemaakt. En toch heb ik nooit het gevoel dat ik echt moet duwen,  heel bizar. Ofwel heeft die infectie echt zwaar ingehakt op mijn lichaam en is de conditie echt zo slecht, ofwel is er toch iets fout met de hartslagmeter. To be continued.

Ondertussen zit ik op zowat 2.5 maand voor de marathon van Utrecht. Wetende dat ik mezelf nog zowat 4 weken geef om terug op 5 trainingen/week te zitten, dan heb ik het nog niet gehad over kwetsuren en de conditie opbouw, heb ik besloten om Utrecht wel te lopen, maar dan niet met als een doel een pr te lopen. Ik ga dan ook geen speciaal schema volgen waarvan ik weet dat ik me daar dan weer te pletter ga voor trainen om dat toch te halen met het risico om weer kwetsuren op te lopen, ik ken mezelf. Het is moeilijk, maar soms moet een mens al eens slim zijn rekening houden met zijn lichaam en op langere termijn denken.

Denk nu niet dat ik geen doelen meer heb hé! Uiteraard wel. In het najaar zou ik graag die 3u20' breken en tussenin wil ik ook wedstrijdjes lopen, zelfs meer dan ik gewoon ben. De 20km van Brussel, misschien de 10 miles in Antwerpen, en wat kleinere wedstrijden hier in de buurt, of wat verder weg als ik iets leuks zie via onze facebook vrienden. Hoofdoel van dit alles: genieten van het lopen!

groetjes, Gert

22:44 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (15) |  Facebook |

11-01-09

1 Maand later.

Ll vrijdag belde ik het hospitaal met de vraag of ik even de wonde (lees gaatje in mijn buik) kon komen laten zien. Het zag er ons insziens vrij goed uit en we wilden weten hoe het nu verder moest. Een uur later kende ik het verdict al. Het zag er prima uit zei de behandelende arts. Nog even verzorgen en ze dacht dat het binnen een dag of 5 wel zou kunnen dicht zijn. Van haar mocht ik zelfs de dag zelf al terug gaan lopen, als ik maar geen last voelde aan de buikspieren! Dat klonk als muziek in mijn oren. Spijtig genoeg zat ik sinds vrijdag met een serieuze verkoudheid (keel en neus) opgescheept. Tot vandaag heb ik me dan nog kunnen bedwingen, maar vandaag moest ik eruit! Het werden dik 10 trage kilometers (5.45min/km) in een zalig loopweertje maar aan belachelijk hoge hartslagen (148). De ervaren loper weet wat dit betekent, de conditie is serieus naar de maan na 25 dagen zware antibiotica en 1 maand geen seconde sport. Dat is zowat 20 tot 25 tikken hoger dan normaal aan dit tempo! Maar kom, we zijn weer vertrokken en de rest van januari ga ik rustigaan opbouwen. Vanaf februari gaan we dan zien hoe we het gaan aanpakken voor Utrecht. Lopen voor een PR of gewoon starten en genieten en kijken hoever we komen. Positief is zeker dat ik ondanks de feestdagen eigenlijk niet echt ben bijgekomen. Dat is natuurlijk ook het gevolg van het feit dat ik geen alcohol mocht drinken vanwege de pillen. Ik moet zeggen dat ik het er af en toe moeilijk mee had en 1 keer heb ik een klein beetje gezondigd. Namelijk op 1 januari was de familiefeest bij 1 van mijn broers thuis. Hij heeft een zeer goed wijnwinkel en daar drinken we dan ook altijd aangepaste wijnen en bubbels tijdens de feest. Ik moet niet vertellen dat dit altijd af is. Soms trekt hij dan nog een flesje af uit zijn eigen collectie, zo ook dit jaar. Hij haalde een fles 1ere grand cru classé van 1975 boven, een chateau Latour! Zulke klassewijn moest ik geproefd hebben, en dat heb ik dan ook gedaan. Zalige klassewijn!

Et voilà, meer heb ik niet te vertellen. Morgen terug gaan werken Eindelijk terug onder de mensen, ik zie er naar uit.

Tot nog eens, Gert

 

22:41 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (21) |  Facebook |