30-11-08

Is het nog geen zomer?

Deze week heb ik een paar keer alle moed bij elkaar moeten rapen om op mijn eentje 's avonds laat te gaan trainen in het donker. Ik snak al terug naar de zomer en dan vooral omdat men kan lopen in het daglicht want dat het wat frisser is stoort me niet echt. Een overzichtje van de voorbije week.

  • Maandag: rust
  • Dinsdag: 10km losgelopen tegen 5'14"
  • Woensdag: Wisselloop van 9km, met telkens 1km rond de 4'32"
  • Donderdag: uurtje stevige spinning.
  • Vrijdag: rust
  • Zaterdag: een hele pittige fartlek training waar ik heel tevreden over was.
  • Zondag: 13km tegen 4'56"

In het midden van de week was ik echt heel moe en daarom heb ik de intervallen (10x400m) van dinsdag geschrapt. Het is de bedoeling om volgende week terug 5 looptrainingen te doen. M.a.w. terug volledig op schema, maar als ik te moe ben schrap ik er misschien toch nog ééntje. Zeker omdat ik blijf prutsen met kleine pijntjes. De rechter achilles af en toe, de hamstrings af en toe, en de knie is ook nog niet inorde. Daarom neem ik geen risico's en blijf ik goed naar het lichaam luisteren.

Buiten het lopen heb ik weinig nieuws. Juist terug van KV Mechelen met een deugdoende en meer dan verdiende 0-0 tegen Standard. Voor de rest is het heel druk op mijn werk en mijne jongste, Raf, wordt 16 nu donderdag. Dat betekent papa weer aan het kookfornuis. Raf moet zijn menu nog opgeven. Spijtig genoeg voor hem beginnen die dag ook de examens. C'est la vie zekerst? :)

Omdat ik er zo blij mee was, hieronder de fartlek training van gisteren. De 100-jes werden gelopen op de brug en moesten tegen 22/23 (of 3'45"). De 4x 500 en de 2 x 1000 nadien moesten tegen 3'50".

training 29-11

Greetz, Gert

21:15 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

23-11-08

Wat een prachtig zicht buiten!

Het is hier iets na de middag beginnen sneeuwen en ondertussen is dit toch al een uur of 3 bezig en ziet hier alles spierwit buiten. Wat een prachtig zicht en wat een geluk dat ik mijn training vandaag al had afgewerkt. Alleen, ik durf er niet echt meer door met de auto want het is echt gevaarlijk op de straat en ik heb nog geen winterbanden, volgende zaterdag pas, en we zouden nog weg moeten vannavond. Het is Christus Koning met de kampdia's van het voorbije chirobivak en de dochter moet nog naar de trein want ze gaat nog naar Roisin Murphy in Vorst. Hmmm, dan toch maar er door gaan zeker en dan maar heel voorzichtig zijn.

Gisteren stond er een zware training op het programma, 1km-2km-1km en dat 2 keer aan 3'55".  Tijdens het inlopen kwam ik een wandelaar met hond tegen en die riep me nog toe dat het toch geen weer was om te lopen? Maar allé mijnheer, wat zeg jij nu, prima weertje en mijn duim de lucht in. Tot ik naast de dijle uitkwam en de (weer) hel boven mijn hoofd losbarstte. Met de sneeuw en de felle wind in het gezicht en daarbij de koude, daartegen opboksen is echt niet doenbaar. Ik was dan wel vertrokken met 4 lagen boven elkaar, muts en handschoenen, maar in het aangezicht was het echt superkoud. Het resultaat viel al bij viel het nog mee. De eerste 1km ben ik gewoon moeten terugdraaien omdat ik bijna misselijk werd van de koude in mijn gezicht. Die versnelling was dan ook een maat voor niets. Ook de volgende 2km was het boksen tegen wind en koude. Daarna was de wind wat gaan liggen en had ik die sowieso schuin in de rug en kwam de zon er terug door. De volgende versnellingen kwamen dan ook beter in de buurt van het voorgeschreven tempo. De laatste 1000m ging weer tegen de wind in.

training 20-11

Vandaag dan 12km aan 5min. Dat ging wel netjes. Btw, die verdomde hartslagmeter krijg ik maar niet proper hé. Telkens duurt het zowat 2km vooralleer deze normaal begint te meten.

training 22-11

Dat was het. ;))

17:22 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

19-11-08

Roparun? Misschien in 2010.

Ik was de laatste paar weken met 2 Roparun teams in contact om deel te kunnen uitmaken van hun lopersteam voor de Roparun 2009. Het ene team, een Belgisch, had beloofd om feedback te geven begin november, maar daar heb ik niets meer van gehoord. Het andere team, Fundament Vlaardingen uit Nederland, had dezelfde belofte gemaakt en heeft deze ook waargemaakt. De contactpersoon heeft mij steeds heel open en eerlijk op de hoogte gehouden van hun team vergaderingen en hun beslissingen. Helaas voor mij dan hapte ook hun 8ste loper toe en viel ik net af. Ik kon eventueel meegaan als fietser/reserve loper, maar daar had ik niet veel zin in omdat ik echt wel wil lopen en niet het risico wil lopen om alleen maar te fietsen. Maar dikke duim omhoog voor Team Fundament Vlaardingen voor hun communicatie en correctheid. Ik kan dan nog wel wachten op een kans moest er iemand wegvallen, maar dat doe ik niet graag omdat het nooit zeker is dat dit uberhaupt lukt en ook wanneer weet je dit? Ik maak mijn loopplannen graag optijd zodat ik daar wat kan rond plannen.  Dus heb ik besloten om de Roparun 2009 te vergeten. Maar ik wil dit evenement toch ooit eens een keertje meemaken en dus probeer ik volgend jaar opnieuw.

Dat betekent niet dat ik geen andere meer avontuurlijke loopplannen heb voor 2009, zeker wel. Daarom ga ik zeer waarschijnlijk als vervanging van de roparun deelnemen aan de 4daagse in Apeldoorn die plaatsvindt hetzelfde Pinksterweekend. Een link naar dit loopevenement vind je aan de linkerkant van mijn blog bij wedstrijden 2009. Bjorn een medeblogger gaat er ook dit jaar weer bijzijn. In mijn hoofd ben ik er al uit en ga ik voor de 100km. Er is echter 1 probleem. Ik slaap echt pokkeslecht in een tentje en een luchtmatras. Gewoonlijk lukt me dat amper en rust heb je nu echt wel nodig op zulk evenement. Ik zou dan wel iets in de buurt kunnen huren, maar dan mis je natuurlijk de gezelligheid 's avonds met alle lopers. Daar moet ik nog eens over nadenken. Misschien moet ik binnenkort maar eens een tentje in onze tuin zetten en wat oefenen! ;))

Wordt er ook nog gesport en gelopen deze week? Jawel hoor.

Maandagavond is er traditioneel spinning les, maar omwille van de verjaardag van mijn vrouw Ria ging dat niet deze week. Alle kinderen waren 's  avonds uitgenodigd om te komen eten na het werk of de school, ook de liefkes waren erbij. Ik had 1 van haar lievelings gerechten gemaakt, namelijk konijn. Lekker laten garen in bruine Carolus, met spekjes, uitjes en champignons. Daarbij zeer lekker volle grond witloof dat ik gestoofd had en daarbij kroketjes. Bij dit alles dronken we een lekkere Carolus Tripple of Classic. Ik ben zelf geen konijn fan maar ik moet zeggen dat het super lekker was. De gasten hebben echt geschranst, jawadde, en ook bij mij gingen de calorietjes goed binnen. Maar het belangrijkst is dat het een zeer geslaagde avond was en iedereen was zeer tevreden, Ria zeker. M.a.w. goede punten gescoord. :)

Gisteren dinsdag voelde ik me niet zo super. Eerst wat maagklachten, tja veel eten hé, en een opkomende verkoudheid. Maar dan later op de dag ben ik toch vertrokken voor 2 serietjes van 7 x 300m aan 22sec/100m. Ik ben ze gaan lopen op de piste in Bonheiden en ik moet zeggen dat het lekker ging. Ik liep er 4 aan 22sec en 9 aan 21sec. De allerlaatste wou ik er nog eens een lap op geven en ondanks dat ik de beepjes van de garmin wat laat had gehoord perste ik er toch een 300m uit aan 18sec/100m waarmee ik dik tevreden was. Vandaag woensdag stond er dan een rustige duurloop van 14km aan 5'45" op het schema. Op 5 seconden na, spot on, zoals mijn Engelstalige collega's plegen te zeggen. Hartslagen waren iets te hoog maar ik was dan ook wat vermoeid.

training 19-11

 

Morgen vrees ik voor de spinningles, sorry Ruthje, want ik moet naar een seminarie in Brussel met...eten nadien!! Damn, wederom een hoop calorieen en het is al zo moeilijk om op gewicht te blijven. Dat zal er in december niet gemakkelijker op worden met 2 verjaardagen, Raf en Katrien, en 3 Kerst -en/of Nieuwjaarsfeesten voor de boeg. Aiaiai, dat wordt veel trainen en streng op de voeding toezien in januari. De vrijdag hou ik traditioneel vrij van sporten, maar in het weekend staan er weer 2 trainingen op het schema die ik ga trachten te volbrengen. Vooral zaterdag ziet er weer verduiveld zwaar uit want bijna dezelfde training als ll zaterdag, alleen nog iets langer.

Tot blogs, Gert

22:35 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

16-11-08

Update van de voorbije week.

Het was hier dan wel stilletjes maar dat wil dan wel niet zeggen dat er niet wordt gesport. Even de week overlopen.

Maandag is de traditionele spinningavond. Ruthje was ook weer van de partij en we zijn er weer lekker ingevlogen. De laatste tijd spin ik 2 uur op maandag, maar ik moest nog gaan eten met een ex-collega. Geen tijd dus voor een tweede uur.

Dinsdag heb ik de training van Mario afgewerkt, en dat was gene kattepis! 20x200m aan 22sec! Vrij pittig maar eigenlijk weet ik dat die korte intervallen zelden een probleem geven. Ik had wel te weinig rust tussen de 200-jes geprogrammeerd in de garmin. Ondanks dat was het resultaat prima behalve dan dat de meeste te snel waren, namelijk van 19sec tot 22sec op 100m. Tijdens en ook na de training had ik geen last van de achilles. Wel voelde ik de dag nadien wat overbelasting aan beide hamstrings, maar dat is niet abnormaal na een eerste reeks korte intervallen na zoveel maanden. Ik ben er natuurlijk ook direct stevig ingevlogen. Ijs en flexiumgel zullen dit wel wegnemen.

Woensdag sportrust, dat mag ook al wel eens, en donderdag was het uiteraard terug spinningdag. Ik had mijn vrouw kunnen overhalen om ook eens mee te gaan. Normaal is Ria iemand die heel weinig zweet, zelfs niet in de sauna, maar na een kwartiertje was ze al rood aangelopen en brak het zweet haar al uit en dit ondanks het feit dat ze zeer dikwijls gewoon bleef ronddraaien terwijl de meeste anderen, inclusief ons Ruthje, andere kuren uithaalden. Eef legde er weer serieus de pees op en de 2 laatste nummers waren pokkezwaar. Het voorlaatste was een klim van dik 7 minuten met jumps waarbij ik zo zwaar stond te trappen dat het echt zwaar werd de laatste 2 minuten. De laatste 6 mnuten dan nog een verschrikkelijk snelle zittende running aan dubbel tempo met een keer of acht staande running tussenin. Kapot gaan, maar niet afgehaakt hoor! ;)) Ik heb wel een minuut zweet moeten dweilen na de spinning.

Vrijdag wederom rustdag, maar dan laat ik mijn zweet achter in de sauna. Lekker gegeten ook daar. Dat brengt ons bij zaterdag. Een blik op het schema van Mario deed me even naar adem happen. 2 x een reeks van 500-1000-2000 aan 3'55". Oops, aan die snelheid heb ik nog nooit zulke lange versnellingen gedaan en eigenlijk ben ik ook nog aan het opbouwen. Vooral die 2km aan dat tempo zag ik niet zitten. Achteraf gezien bleek wederom dat ik mezelf vrij goed begin te kennen. Kijk maar.

training 15-11

De 500m en de 1000m waren zeer sterk op tempo en de eerste 2000m is ook nog aanvaardbaar. Bij de 2de 2000m was het vet echt wel van de soep. Na de spinning was dit de tweede keer kapotgaan deze week.

Vanmorgen dan gingen we terug ontbijten in de sauna. Ria verjaart morgen en ze gaat zo graag naar daar dat ik haar dat onmogelijk kon weigeren. Eerlijk, ik vind een lekker ontbijtje ook niet erg hoor. ;) Na het ontbijt nog lekker veel gelezen in 2 boeken, Looptraining van joggen tot marathon van Paul van den Bosch en Perfecte marathon training van Herbert Steffny,  die ik gisteren had gekocht. Uiteraard was het "loopliteratuur" want anders val ik in slaap. :) Voorlopig heb ik alleen in het boek van Paul van den Bosch gelezen. Ik probeer zoveel mogelijk kennis op te doen van atletiek, trainen en alles wat eromheen hangt. Misschien dat ik later net zoals Tiny wel ergens wat loopgroepen kan begeleiden, dit zou ik super vinden. Ik wil dat dan ook wel net zo goed doen en daarom probeer ik zoveel mogelijk kennis te vergaren. De praktijk beoefen ik al genoeg. :)

Looptraining - Paul van den Bosch

Perfecte marathon training - Herbert Steffny

Na de sauna ben ik wederom naar huis gelopen. Omdat ik niet weer versnellingen wou trainen verkoos ik de duurloop van 10km aan 5.15 die eigenlijk woensdag op het programma stond. De hartslag was wel hoger dan normaal, nu ja, ik kwam dan ook uit de sauna, maar de training ging prima. Wat mij vooral zeer blij stemde toen ik de training zojuist bekeek was het tempo, wat een regelmaat!

training 16-11

 

 

 

De volgende weken ga ik opdrijven naar 4 looptrainingen per week en de spinning valt dan weer terug naar 1 keer. Oh ja, de achilles? Ik denk en hoop dat ik er vanaf ben. Ze houden zich in ieder geval koest.

Nu vlug acher de kookpotten want de dochter wil nog eten voor ze terug naar haar kot vertrekt in Leuven.

 

Greetz, Gert

17:02 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

09-11-08

Sauna, Bloggen en coach Mario en Herbalife

Toen Ria en ik ll vrijdag in de sauna zaten hoorden we daar zeggen dat abonnees gratis konden komen ontbijten op zondagmorgen. Damn, waarom heeft men ons dat niet verteld toen we ons abonnement kochten 9 maanden geleden? Uiteraard hebben we dat vanmorgen direct uitgeprobeerd en rond 9u15 zaten we te genieten van een zeer lekker ontbijt, inclusief spek, eitjes, koffiekoekjes, fruit, granen, yoghurt, pistoletjes, en nog veel ander lekkers. M.a.w. er was keuze te over in het restaurant van de sauna. Blijkbaar wisten de anderen wel van het ontbijt want het restaurant zat behoorlijk vol. Voor herhaling vatbaar, zeer zeker. Nadien nog een klein uurtje in de zondagkrant gelezen en terwijl Ria met de auto terug naar huis reed, had ik me omgekleed en vertrok van aan de sauna voor mjn duurloopje van 12km aan 5.45. De eerste 15 minuutjes was het wat stroef lopen en zoeken naar het tempo, maar nadien liep het wederom zeer goed. Het tempo lag constant te hoog en eigenlijk had ik pas de laatste 4km het tempo van 5.45 vast. De 12km werden zonder noemenswaardige pezenlast afgewerkt aan 5.32 gemiddeld.

Tijdens het lopen heb ik genoten van de muziek (iPod) en heb ik me ook afgevraagd hoe de groep bloggers nu eigenlijk al zo groot is kunnen worden, en vooral hoe zijn de meesten in contact gekomen met Mario. Mijn verhaal gaat terug naar zowat voorjaar 2007. Januari van dat jaar had ik het lopen terug opgepakt en ik teerde vooral op de zeer algemene loopschema's van Runnersworld. Deze zijn echt wel goed om terug te beginnen, maar als men wat meer vorderingen wil maken zijn ze toch vrij eenzijdig vind ik persoonlijk. En toen viel er plots een nieuwsbrief in mijn mailbox, als ik me nier vergis een nieuwsbrief van de marathon van Eindhoven. Daar werd melding gemaakt van een groep lopers verenigd rond coach Mario die zich inzette voor make-a-wish en dit koppelde aan de marathon van Eindhoven. Mijn nieuwsgierigheid was in ieder geval gewekt. Even een paar blogjes gelezen en het stond al snel vast dat ik contact ging maken met Mario. Van in den beginne was het contact zeer vlot en aangenaam. Mario had uiteraard een hoop gegevens van me nodig en niet lang daarna lag het eerste schema in mijn inbox. Het enige wat Mario vroeg was uiteraard dat ik het schema zo goed mogelijk volgde en of het mogelijk was om een blogje te maken zodanig dat het makkelijk was om op de hoogte blijven van de trainingen en om de bloggers wat met elkaar te laten communiceren. De rest van het verhaal staat hier te lezen. Wat mij betreft hoop ik dat ik nog heel lang deel kan uitmaken van deze fantastische groep loopvrienden. Soms mis ik al wel eens wat loopgezelschap, maar ik zou me het lopen niet kunnen inbeelden zonder deze leuke groep mensen.

Iets anders dan. Enige weken geleden woonde ik op uitnodiging van mijn kinesiste een avondje bij van Herbalife, één van de hoofdsponsors van mijn club KV Mechelen. Voeding en zeker en vast sportvoeding interesseren me heel erg en ik was eigenlijk benieuwd wat ik daar te horen zou krijgen. Ik moet er wel bijzeggen dat ik zeer sceptisch sta t.o.v. het product en ook en vooral t.o.v. het pyramide systeem dat de firma handteert om de producten aan de verbruiker te slijten (Sorry Petra en Martine). Maar ok, misschien ben ik wel vooringenomen dus laat de mensen maar eens bewijzen waarom Herbalife in de sportvoeding nodig is. Ook was ik zeer geïnteresseerd naar hun pas op de markt gekomen, maar zeer dure isotone sportdrank H3O pro. De avond zag er goed georganiseerd uit. Eerst uitleg over gezonde voeding van een marathonloper, spijtig genoeg ging dit zeer snel over in een reclamespot voor elk Herbalife product, gevolgd door een panelgesprek met vooraf bepaalde vragen van de moderator. Nadien was er kans om vragen te stellen aan het panel. In dat panel zaten o.a. 2 leden van het Herbalife Merida mountainbike team, Laura Turpijn en Bas Peters, 2 zeer sterke bikers. Mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Om een lang verhaal kort te maken, die verwachtingen werden totaal niet ingelost, wel integendeel. Ik had graag geweten waarom ik naast mijn goede voedingsgewoonten, nog behoefte zou moeten hebben aan deze producten. Ik weet het nog steeds niet. Ik had graag geweten welke wetenschappelijke bewijzen Herbalife kon voorleggen om de toegevoegde waarde van hun producten aan te tonen. Niets van dat. Ik had graag geweten wat Herbalife onderscheidt van andere sportvoeding. Welke andere sportvoeding? Ik had graag geweten waar de H3O pro zich onderscheidt van andere isotone sportdranken en vooral, waarom er zulk een enorm prijsverschil (x5) is met bvb een topmerk en marktleider in dit segment als Leppin. Hmmm, spijtig, ik weet het nog niet. Wat weet ik dan wel? Herbalife is fantastisch. Herbalife is gemakkelijk als je geen tijd hebt om te eten als je nog eerst snel moet trainen. Sorry mensen, dat is een kwestie van organisatie. De shakes zouden goed zijn voor het herstel. Goed rusten, goed eten en een ijskoud bad doen ook wonderen aan de spieren e aan het lichaam. Oh ja, 4/5 van de zaal en uiteraard het voltallige panel waren Herbalife gebruikers en verdelers. Sorry Herbalife, als men mensen wil overtuigen van de waarde van een product is er in mijn ogen meer nodig dan wat hoera talk. Dan leg je uit waarom gezonde voeding niet volstaat. Je legt uit wat de inhoud van je product is en waar het zich onderscheidt van de concurrentie. Als je technische voedingstermen in je speech gebruikt verklaar die dan ook. Ok, ik had dit allemaal kunnen vragen. Maar ten eerste had ik, met alle respect voor de initiatiefnemers, niet de indruk dat ik met voedinsspecialisten te maken had en ten tweede had ik geen zin om daar een hoop vieze blikken van 4/5 van de zaal te trotseren met zulke kritische vragen. Ik heb het nadien aan de kinesiste gevraagd en ze kon niet echt antwoorden, spijtig. M.a.w. een gemiste kans. En toch, ik wil de H3O pro wel eens gebruiken in een marathon voorbereiding. Ik wil zelf ondervinden of er verschil is. Maar de rest? Neen, dank je.

Dedju, ik heb precies veel tijd? Het is dan ook lang weekend! :)

Greetz

15:49 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |