29-04-08

Het tempo zit goed. Update 30-04.

Vandaag de voorlaatste pittige training namelijk 10 x 1km aan marathontempo van 4.35. Na de training kan ik besluiten dat het tempo goed zit, de conditie prima is en de kwetsuurtjes niet verergeren. Het enige wat ik nog nodig heb is een lichaam dat wat rust heeft gehad. Die rust, samen met de nodige goede voeding, ga ik volgende week zeer zeker nemen.

Maar dus terug naar de training van daarstraks. Ik vertrok onder een druilerige regen en bij de startbiep van de garmin bij aanvang van de eerste versnelling brak plots de hel los. Gietende regen en een stormwind. Gelukkig bleef dit helse weer beperkt tot maar 1 versnelling en stopte het even later zelfs met regenen. Af en toe nog wel eens wat stevige wind, maar daar kon ik soms ook mijn voordeeltje mee doen. De zon kwam zelfs piepen het laatste kwartiertje. Ik heb echt geprobeerd om zo correct mogelijk tegen de 4.35 aan te lopen. Helaas, ik blijf ze iets te snel afwerken. De hartslagen zaten ook zeer goed. Achteraf bekeken viel de training erg mee. Maar moet dat niet als je dit tempo 42km op een stuk wil lopen? T.t.z. zowat 10 à 15 seconden trager dan. Oh ja, niet letten op de laatste versnelling en de laatste "recup" van 3 minuten. Ik zag een kennis in de verte lopen en wou nog een woordje praten met hem. Dus moest ik tegen de wind in even doorgaan. Les chiffres.

training 29-04

Groetjes

Update 30-04.

De training vandaag ging moeilijk wegens vermoeidheid. Ook de rechterhamstring speelt wat harder op. Daarom ga ik de training van donderdag en vrijdag wisselen. Dat betekent dat ik morgen ga rusten en naar de sauna met Ria. Vrijdag wordt de training van donderdag afgewerkt. Ondanks de vermoeidheid ging de 18km wisselloop met de 2km aan 5.00min quasi perfect met daarbij zeer mooie lage hartslagen.

training 30-04

Totaal gelopen kilometers in april: 434km! Nog nooit heb ik zoveel kilometers in 1 maand afgewerkt.

21:41 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

27-04-08

Goed weekend.

Een zeer zwaar loopweekend is afgewerkt en het ging goed, eigenlijk zeer goed.

Vrijdag na de sauna zeer snel in bed gedoken want om de wekker stond op 02u15. De dochter moest afgehaald worden van het galabal van haar school omdat ze nog moest gaan opruimen na Rock Muizen op het Chiro Breughel weekend waar ze mee in de leiding zit. Ondanks de gebroken nacht was ik eigenlijk niet te moe zaterdag. In een schitterend lenteweertje begon ik aan het eerste van 2 zware trainingsdagen, 4 x 4km aan marathon tempo wat op 4.35min ligt. De versnellingen gingen te snel, niet om een ganse marathon vol te houden, maar al bij al vrij vlot. De cijfertjes.

training 26-04

Na de trainingen nog even naar de colruyt en de runnersservice, eten koken en daarna naar KV-Westerlo. KV na een matige wedstrijd met 1-0 gewonen. Al bij al een hele leuke zaterdag dus.

Vanmorgen stond de wekker al om 7u! Niet dat ik de 35km duurloop als een vetloop ging doen, maar ik moest ten laatste om 9u15 aan het lopen zijn omdat we om 13u gingen eten op de Chiro en het ontbijt moest verteerd zijn. Gewapend met slechts iets meer dan 1l drank, ik kan echt niet meer meedragen, en 3 gelletjes begon ik eraan in wederom een schitterend lentweertje. 35Km, nog nooit deed ik zo een lange afstand, wat zou dat worden? Wel, het ging goed, eigenlijk super en dat had ik niet zo verwacht na mijn vermoeidheid eerder deze week. Eigenlijk had ik maar van 1 iets last, ik had namelijk echt te weinig drank bij en moest daar zeer zuinig op zijn. Dat gebrek aan drank maakte dat de hartslagen de laatste 10km wat opliepen, want ik mag niet zeggen dat ik moeite had met de afstand of het tempo wat 6min moest zijn. Rond kwart voor 1 arriveerde ik zeer tevreden terug thuis. Snel douchen, fietske op en samen met Ria gaan eten op de Chiro. Man, wat had ik een honger!! Die vegetarische wok was op 2 minuten op denk ik! Spijtig genoeg moest ik om 14u daar dan ook nog eens 2 uur tappen. Maar bon, dat kon er dan ook nog bij. De cijfers van vandaag.

training 27-04
Ik was nog juist op tijd terug om het einde van Luik-Bastenaken-Luik mee te pikken. De beentjes voelen trouwens prima aan. Niks verzuring, alleen een blaar op mijn kleine teen. ;)

Et voilà, de zwaarste trainingsweek zit erop en ze is goed verwerkt ondanks de dip woensdag/donderdag. Volgende week is ook pittig, maar toch iets minder dan deze week. Daarna gaat de riem er zo goed als af en is het taperen geblazen. Geloof me, dat is nodig want ik sta messcherp. Er zit geen grammetje vet meer aan mijn lijf en ik weeg evenveel als toen ik...20 jaar was. Daar moet wat bij voor 11/5. Als afsluiter, mijn programma van de aankomende week.

 • Ma: rust
 • Di: 3km in -en uitlopen en 10 x 1km aan 4.35min.
 • Wo: Wisselloop van 18km, 1k-2K met de 2K aan 5min.
 • Do: 22Km aan 5.30min.
 • Vr: rust
 • Za: 2km in -en uitlopen en 3 x 5km aan 4.35min.
 • Zo: 20Km aan 6.00min.

Tot blogs,

Gert

17:39 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

25-04-08

Het kost moeite.

Zoals ik gisterenavond al even vermeldde in de laatste korte update van mijn vorige berichtje, ik ben moe, echt heel moe. De laatste 2 dagen ben ik telkens al vrij vermoeid aan de toch vrij stevige trainingen begonnen. Doe er dan bij dat ik 2 keer echt helemaal, maar dan ook helemaal ben uitgeregend, dat ik te weinig slaap en rust neem,  dat ik telkens laat moest trainen en nadien nog moest eten, en je hebt de oorzaken van die vermoeidheid. Ik ben dan ook zeer blij dat het vrijdag en rustdag is. Spijtig genoeg moet ik vannacht om half 3 opstaan om de dochter te gaan afhalen van het galabal van haar school en dat ergens in het Leuvense. Dus de nachtrust wederom verstoord. Ik hoop maar dat ik nadien nog goed slaap want deze trainingen staan nog op het schema voor het weekend.

 • Zaterdag: 3km inlopen + 4 x 4km aan marathontempo van 4.35min + 3km uitlopen.
 • Zondag: Duurloop van 35km aan 6.00min.
 • Zaterdag kan ik de training goed inplannen. Er staat wel wat op mijn programma, maar daar kan ik mee schuiven. Zondag is een ander paar mouwen. Ofwel moet ik om half 7 opstaan om rond 9uur te kunnen lopen, ofwel kan ik pas gaan lopen rond 16u30 en dan dus tot 20u. Het zal ervan afhangen hoe vroeg ik wakker ben zondagmorgen. Volgende week staat er ook een maandag training op het schema. Als ik me niet frisser en meer uitgerust voel, dat zal moeilijk kunnen na zulk een weekend,  ga ik daarvoor passen denk ik. De rest van de trainingen, en dan vooral de dinsdag en de zaterdag, zijn veel belangrijker. Geen evolutie in de kwetsuren, m.a.w. het is niet verergerd, maar ook niet echt verbeterd. Nog even volhouden en dan komt de rustweek eraan. Ik hoop maar dat deze inspanningen, ze zijn wel niet tegen de goesting hoor, echt worden beloond in Visé. Het trainen en het lopen tout court vind ik dan wel heel plezant, maar de beloning voor mij zou toch een knappe tijd zijn in Visé. Ik zou liegen moest ik zeggen dat ik het ook daar niet zou voor doen. Ik ben dan ook wel een beetje een competitiebeestje, I admit. :)

  Tot blogs

  09:30 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

  21-04-08

  Nog 2 weken stevig doortrainen. Update 24/4.

  Ik heb vandaag meermaals teruggedacht aan de leuke dag gisteren in Antwerpen.  Ok, het weer was optimaal en dat helpt altijd, maar vooral het lopen en het gezelschap van verschillende collega bloggers maakten het zo fijn. Ik zou zeggen, meer van dat. :) Aan de collega bloggers nogmaals iedereen een dikke proficiat met het resultaat. Geniet er nog heel lang van! Smile

  Maar terwijl die verschillende collega bloggers er nu even de riem gaan afleggen, sta ik voor de 2 laatste zware weken voor mijn afspraak met de marathon in Visé op 11/5. Ja ok, het zijn er nog 3, maar zoals ieder van jullie weet is de laatse week vooral toegespitst op rusten en goed en vooral gezond eten. Die week tel ik dus ook niet mee a.h.w. De training oogt zwaar, en dat is ze ook wel een beetje, maar veel schrik heb ik daar eigenlijk niet van. Ik heb de laatste weken dan ook gevoeld dat ik de trainingen tempomatig goed afwerk. Soms moet ik natuurlijk ook even afzien, maar dat hoort er nu éénmaal bij. Mijn grootste zorg is evenwel gezond en blessurevrij blijven de volgende 3 weken. Waarbij de hamstrings, nog steeds dus, me de grootste twijfels blijven bezorgen. De pijn is nooit helemaal weggeweest en bij pittige trainingen spelen ze toch nog teveel op om helemaal gerust te zijn. Mijn grootse (loop)wens is dus dat ik de volgende 2 trainingsweken blessurevrij kan afwerken zodanig dat die kleine kwetsuren een beetje kunnen helen in die laatste week. Als dat even zou lukken...

  Programma voor deze week.

  • Maandag: Rust
  • Dinsdag: Versnellingen 3 x (5x600m) aan 26sec.
  • Woensdag: Wisselloop van 15km, 500m-1000m aan 5.00min.
  • Donderdag: Duurloop van 25km aan 5.30min.
  • Vrijdag: Rust (sauna).
  • Zaterdag: 4 x 4km aan marathontempo van 4.35min.
  • Zondag: Duurloop van 35km aan 6.00min.

  Ik post dit hier nu vandaag omdat ik omwille van de vele en vooral lange trainingen, het vele uren autorijden met mijn oudste zoon (begeleider), mijn dagtaak op de firma en het aankomende Chiro Breughel weekend van onze 3 kinderen waar we toch veel tijd doorbrengen, er misschien weinig tijd zal overschieten om regelmatig het blogje up-to-date te houden. Bij deze weten jullie dus nu ook waarom. Ik zou dus deze week zeggen: "Geen nieuws is sowieso goed nieuws want niet gekwetst en geen problemen".

  Tot blogs

  Gert

  Update 22/04: De 15x600m prima afgewerkt. Allen tussen de 4.02min en de 4.09min. Hamstrings hebben zich prima gedragen. De rechterenkel, mijn ander zorgenkind, heb ik wel gevoeld, maar niet in die mate dat ik de training moest stoppen of de snelheid minderen. Straks nog even wat ijs leggen op de enkel.

  Update 23/4: Wisselloop van 15km ook prima afgewerkt, ondanks het feit dat ik er toch zeer vermoeid aan begon wegens te weinig slaap. De snellere gedeeltes van 1km gemiddeld aan 4.50min met leuke hartslagen van rond de 140. Meer dan 10km in de gietende regen gelopen. Tot morgen.

  Update 24/4: De 25km aan 5.30 werden er bijna 26km aan 5.25 met hartslagen gemiddeld aan 129. Een mooie training, maar ik ben moe, heel moe. Morgen rustdag en een heerlijke sauna, het zal nodig zijn om het weekend goed door te komen. Slaapwel. :)

  23:32 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

  20-04-08

  32Km tijdens de marathon van Antwerpen.

  Vandaag dus mijn eerste 30-iger als voorbereiding voor de maasmarathon op 11/05 in Visé. Zoals jullie al wel weten vond ik het een prachtidee om deze af te werken tijdens de marathon van Antwerpen, tegelijkertijd dienstdoende als haasje voor Katrien en Edith, beter bekend in het blogwereldje als Elastimam. De bedoeling was om beide onder de 4u te krijgen. Nu, jullie gaan hier geen enkele hint en/of aanwijzing vinden hoe het afgelopen is. Ik vind dat het aan hen zelf is om hun resultaat bekend te maken.

  Rond 9u stonden we samen met Mario , Jan en enkele symphatisanten, waaronder Yves , die omwille van een hardnekkige blessure spijtig genoeg forfait moest geven. De laatste afspraken werden gemaakt, het laatste banaantje werd verorberd en vooral, er werd ook regelmatig naar de plé gelopen. :) . Tijdens de marathon werden we dan ook nog aangenaam verrast door een leuk fietsduo waaronder onze snotneus, Tinne. Ik wil me nu al verontschuldigen voor de mensen wie ik heb vergeten te vernoemen, ik ken dan ook niet iedereen. Een kwartiertje voor de start vertrok ik al joggende op mijn ééntje naar het 10km bevoorradingspunt op de Italielei. Uiteraard heb ik wel een kortere weg kunnen nemen. 3 Weken voor mijn marathon in Visé wou ik mezelf natuurlijk niet helemaal forceren en geen hele marathon lopen. Maar ik wou de dames absoluut begeleiden in de moeilijke laatste 10km. Deze manier had ik daarom verkozen, beter dan samen te starten en uit te stappen op km 32 als de marathon eigenlijk toch pas echt begint.

  Et voilà, meer zeg ik er niet over. Alleen dan dat we allemaal hebben uitgelopen. ;) Ik mijn duurloop van iets over de 32km en de dames hun marathon. Ik ga zelfs mijn cijfertjes niet posten, anders zouden jullie een idee kunnen hebben hoe het is afgelopen. :)

  Na de marathon hebben we dan met z'n allen, ook Tinne en vriendin en de partner van Katrien + haar fietsmaatje nog iets gedronken en gegeten terwijl we op de doortocht van Peggy en Homer van de 10miles aan het wachten waren. Daarna ben ik met de trein naar huis gegaan, het begon zowaar te regenen tijdens de treinrit en nu ben ik mijn blogje aan het updaten. Oh ja, het was schitterend loopweer!

  Gisteren heb ik ook nog gelopen. Deze cijfertjes mogen julie wel zien. ;) De bedoeling was 3 om blokken van 4km aan een marathon tempo van 4.35min te lopen. Samen met de nieuwe Mizuno loopschoentjes ging het zeer vlot. Hier dus wel de cijfertjes.

  training 19-04

  Nog een nieuwtje. Een kameraad van mij, wel een jaar of 15 jonger, en ook voetbalsupporter van KV Mechelen heeft ook meegelopen. Hij had een pr van 3u45 maar zat in een neerwaartse spiraal en zag welke vorderingen ik maakte. Daarop heeft hij me raad gevraagd hoe te trainen, wat hij moest eten, en wat hij nog moest doen om vooruitgang te boeken. Ik heb hem dan eigenlijk mijn schema gegeven, t.t.z. dat van Mario uiteraard, maar de tijden aangepast naar zijn doel van 3u30. Ik heb hem voedingstips gegeven, ik lees me daar te pletter in, en wat andere tips zoals veel rusten , alcohol toch wat verminderen, etc. De laatste 3 weken heb ik wat moeten aanpassen omdat hij een kwetsuur aan de kuit kreeg en toch 1 week heeft kwijtgespeeld. Hij smste me daarstraks zijn eindtijd door: 3u26! Mario, die mag je bij op je lijstje van pr's zetten want dit heeft hij helemaal gedaan met jouw schema! Hij was uiteraard ziels gelukkig.

  Tot blogs

  Gert

  18:14 Gepost door Gert in Lopen | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |