26-11-09

Mijn knieën: het verdict.

Vanavond mocht ik bij sportarts Vervoort het verdict aanhoren van de NMR scans aan mijn beide knieën. Ik zal maar direct met de deur in huis vallen, het was niet goed, erger nog, het was slecht en wat mij betreft zeer ontgoochelend. Beginnen we met de linkerknie.

Daar heb ik eigenlijk 3 echte problemen. Een chronische ontsteking op de pathellapees die al eens geopereerd is aan een scheur. Dat laatste maakt het nog erger omdat 2 keer ingrijpen niet echt aangewezen is. Het kraakbeenprobleem waarbij ik met verschillende diepe en ondiepe barstjes zit. Die barstjes herstellen zich niet meer en worden alleen maar erger bij verdere belasting. Op een schaal van 5 zit ik bijna op 3. En als laatste heb ik ook nog een knieschijf die te hoog zit waardoor deze drukt op het kraakbeen. Dat is waarschijnlijk de oorzaak van het probleem links aan datzelfde kraakbeen. De rechtse knie dan. Daar hetzelfde kraakbeenprobleem en een scheur ergens in de meniscus. Is er een behandeling mogelijk en wat zijn eventuele gevolgen?

Vervoort zei me rechtuit dat hij operatief ingrijpen in mijn geval niet meer zag zitten. Het is te ver gevorderd om het kraakbeen nog af te schrapen zoals men pleegt te zeggen. Ook de reeds geopereerde pathella zou hij niet meer opereren. Zelfs al zou men het overwegen en met een goed resultaat, zit ik nog steeds met die knieschijf die op dat kraakbeen zou drukken en na verloop van tijd terug problemen zou veroorzaken. De meniscus scheur is te opereren, maar dat geeft me geen last en is dus niet nodig. En nu hoor ik jullie denken?

Hij stelde de volgende behandeling voor. 1 Maand geen sport, behalve zwemmen eventueel. Ik moet gedurende 1 maand ontstekingsremmende pillen nemen en de pathella wordt 4 x behandeld met een soort shocktherapie. Na die maand zou ik dan 4 spuiten krijgen in de knie die ervoor zorgen dat die barstjes opgevuld worden en het kraakbeen a.h.w. terug glad maken. Andere behandelingen ziet hij niet zitten. Maar hij verwijst me dan wel door naar de echte grote kniespecialisten die vooral in Leuven zitten.

Na die maand mag ik terug fietsen en uiteraard ook blijven zwemmen. Mag ik nog lopen? Hij vindt van wel maar zeker niet langer dan 1 uur per looptraining en geen 4x of meer per week zoals ik nu doe. Geen marathons meer!!! Liefst ook geen halve, alhoewel dat dit nog uitzonderlijk zou kunnen zolang de looptraining van 1 uur niet zou worden overschreden en de frequentie bvb tot maximum 2x per week beperkt kan blijven.

Ik moet jullie niet vertellen dat dit voor mij als een mokerslag aankomt. Lopen is nu éénmaal mijn ding en dan al zeker marathons. Wel, dat is nu gedaan. Ik heb echt geen zin om zoals hij aangaf op mijn 60ste met een kunstknie rond te lopen. Daar pas ik voor. Ik ga dan ook wat tijd nodig hebben om dit te verwerken. In ieder geval ga ik me deze maand al richting zwembad bewegen, hoe ongaarne ik dit ook doe. Ik wil mijn conditie niet helemaal overboord gooien en ik heb gewoon die fysieke inspanning nodig om me goed te voelen. Wat het daarna wordt zal ik na de maand van behandeling wel bekijken.

Bij deze heb ik dan ook besloten om deze blog te sluiten. Dit is, correctie, was mijn loopblog en op vraag van Mario ben ik hiermee begonnen. Nu dat mijn actieve loopcarriere eigenlijk afgesloten is, buiten een weinig recreatief lopen dan, zie ik voor mezelf niet echt veel nut meer om deze blog te onderhouden. Mocht ik na verloop van tijd terug actief aan het sporten gaan kan ik nog altijd besluiten om terug te gaan bloggen. Uiteraard is er nog altijd facebook al waar ik hoop contact te blijven houden met iedereen.

Voilà, dat was. Niet leuk, maar ach, ik ben niet ziek, toch?

groetjes,

Gert

21:42 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (24) |  Facebook |

10-11-09

Verslag van het bezoek aan de sportarts.

Maandagavond ben ik samen met mijn jongste zoon bij sportarts Vervoort in Kessel op consultatie geweest. Raf sukkelt al sinds jonge leeftijd met zijn beide achillespezen en nu ook met zijn linker scheenbeen. De arts verschoot ervan dat hij op zulke jonge leeftijd al zo erg sukkelde met toch wel ontstoken pezen. Hij moet van alle extra onderzoeken ondergaan, o.a. echo's, radiografieën en ook een botscan om te kijken of hij geen stressfactuur heeft in het scheenbeen. Maar, alle deze kwetsuren waren nog zeker te genezen was het verdict. Ik hoop wel niet dat hij met een stressfactuur zit want dan ligt hij er zeker 8 weken uit en komt zijn laatste middelbaar in het gedrang. Hij volgt de opleiding sport en als hij niet kan meedoen, kan hij ook niet slagen uiteraard.

Toen was ik aan de beurt. Even aan de rechterknie voelen en direct kreeg ik een eerste diagnose dat ik een stevig kraakbeen probleem heb. Hopelijk geen kraakbeen letsel was zijn tweede zin. Een scan zal dit moeten uitmaken. In de linkerknie zag hij eerder een overbelasting of een klein scheurtje in de pees. Ook hier is een scan nodig. Wat betekent dit nu?

De linkerknie zal wel inorde komen, zelfs al is het een scheurtje. Alleen kan dit wel wat weken aanslepen. De rechterknie echter zou een veel groter probleem kunnen zijn. Als het echt al een letsel is, gaat bepaald worden op een schaal van 1 tot 5 hoe ernstig. Eens je op 3 of meer zit mag je sowieso de marathons al vergeten. Nog beter is stoppen met lopen, als ik tenminste niet wil eindigen in een rolstoel of met een kunstknie, want dat is het risico als je verder loop. Als het letsel op niveau 1 of 2 is wil ik uiteraard graag weten wat nog wel kan.

Maar, zolang bovenstaande niet bevestigd is ga ik niet wanhopen. Misschien is het helemaal geen letsel en valt het allemaal wel mee. Alleen, zijn blik stond me niet aan toen hij mijn knie beroerde.

Morgen zo snel mogelijk die scan afspraken vastleggen want daar zit gewoonlijk een lange wachttijd op. Voorlopig zal ik maar geen loopplannen maken voor het voorjaar van 2010.

Gert

01:10 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

16-09-09

We zien wel.

Mijn blogje wordt amper bijgewerkt, maar daar is dan ook een goede reden voor, namelijk ik loop amper of niet. Op 2 september had ik nog een training afgewerkt en sindsdien sukkel ik met een zeer lage bloeddruk en daarmee gepaard gaande erge vermoeidheid. Eigenlijk sleep ik me door de dag en dit al 14 dagen zowat. Dit weekend heb ik even hernomen met lopen met respectievelijk 5 en 10km, maar daarna moest ik weer afhaken. Dit weekend had ik met Mario nog overlegd om Amsterdam zonder ambitie aan te vatten. Gewoon een lekker gevoel er aan overhouden was de ambitie. Vandaag ben ik niet zeker meer of ik het nog haal maar de volgende weken zullen mij dit wel duidelijk maken. Oh ja, geen idee waar die lage bloeddruk vandaan komt en de dokters ook niet. Zout strooien is nu de boodschap. In ieder geval, ik herneem niet vooralleer ik me terug ok voel.

Zondag zal ik wel aanwezig zijn op de Leiemarathon, met de fiets als begeleider van Wendy. Ik zie er al naar uit om een hoop loopvrienden nog eens terug te zien nadat ik de Mol-training al moest missen vanwege die stomme bloeddruk. Tot zondag.

Gert

20:53 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

17-05-09

Zware trainingsweek ;)

Na mijn tegenvallende marathon in Visé heb ik het heft zelf in handen genomen en er deze week eens deftig de pees opgelegd. Die ontgoocheling kon alleen maar worden weggewerkt door hard te trainen. Ik ben er al aan begonnen zondag avond na de marathon. Hier gaan we.

  • Zondagavond: een maxi frit met stoofvlees, boulet, bicky burger, veel mayonnaise en andalouse.
  • Maandag: 10 minibroodjes tijdens de lunch. 's Avond op restaurant met den baas. Voorgerecht: Asperges met zalm en een mousselinesaus. Hoofdgerecht: Tarbot . Dat alles afgewerkt met 2 glazen wijn.
  • Dinsdag: 4 Stukken pizza tijdens de lunch. ' s Avonds nog maar eens een warme maaltijd thuis.
  • Woensdag: Rustdag. Alhoewel, 6 croque monsieurs als broodmaaltijd, goed getraind!
  • Donderdag: Restaurantje 's avonds met een ex-collega. Voorgerecht: Struisvogel. Hoofdgerecht: Lauwe zalm op een slaatje van asperges. Uiteraard vergezeld van 2 glazen wijn.
  • Vrijdag: Een groot pak frit met boulet special en een bicky burger, afgerond met veel bearnaise saus. 's Avonds ne goeien duvel in de sauna.
  • Zaterdag: Een overdadige (zelfgemaakte) wok.

Resultaat van deze zware week: 3kg extra conditie! Zeg nu nog dat ik op korte termijn geen resultaat kan boeken. :)

Vandaag dan toch ook maar eens gezien of Mario ook iets had voorgeschreven. 12 Km loslopen... het was nodig.

Tot de volgende.

19:09 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (18) |  Facebook |

22-02-09

Diee Geert met zijn kuit altijd!

Je verwacht hier zoals gewoonlijk een update van de trainingen van afgelopen week, en dat komt er ook aan. Alleen, ik zal hier snel uitgepraat zijn. Maandag was er de klassieke rustdag. Dinsdag had ik me voorgenomen om 's middags tijdens de lunch een tempoloopje van een 10-tal km te doen tegen 5.15 gemiddelt, dit omdat ik direct na het werk vertrok naar Kortrijk-KV Mechelen voor de beker van Belgie. Voor diegene die het nog niet weten, KV Mechelen plaatste zich, wel zeer moeizaam, voor de halve finales. Daar ontmoeten we het Cercle van de immens populaire blogster Katrien. Maar Katrientje, wij gaan naar de finale hoor! :) Terug naar dinsdag middag. Het liep zeer lekker op het relatief pittige parcours. Tot ik na een 6-tal km en zonder enige waarschuwing vooraf plots een gevreesde "zweepslag" kreeg in mijn linkerkuit. Waar kwam dat nu zo ineens vandaan? Zolang ik al aan het opbouwen ben heb ik amper of geen pijntjes gevoeld. Alleen de zaterdag training, die 800-jes deden wat pijn, ja aan de kuiten maar dan alleen een beetje bij de laatste 2 en echt bijna te verwaarlozen. Daarenboven was dat zondag al helemaal verdwenen bij de trage duurloop van 19km en had ik maandag dan nog een rustdag gehad. Maar bon, het is gebeurd en hier stopt dan ook mijn trainingsverhaal van deze week. De invloed van Geert reikt al tot in Bonheiden. :) De eerste paar dagen kon ik echt niet pijnloos stappen. Eigenlijk is dat pas sinds gisteren serieus verbeterd in zoverre dat ik me vandaag moet inhouden om het niet terug te proberen. Maar ik ga het niet doen. De kinésist zei donderdag dat het allemaal meeviel. Ja, hij voelde "een koord" in de kuit, maar niet echt erg. Morgen ga ik nog eens langs en als ik dan niets meer voel ga ik dinsdag terug stilletjes proberen. Dat gaat wel lukken denk ik, of moet ik zeggen hoop ik? ;)

Spijtig genoeg vrees ik dat de 10km in Putte-Grasheide van volgende week zondag hierdoor komt te vervallen. Dit is de eerste wedstrijd van het regelmatigheidcriterium van de masters van Bonheiden atletiek. Ik kan nog altijd overschakelen naar de 5km, misschien doe ik dat wel. De beslissing voor deze wedstrijd zal ik pas op de laatste moment maken. Maar als ik al deelneem zal het geen topprestatie worden, maar dat is niet erg. Als ik meedoe scoor ik toch al wat punten. De tweede wedstrijd is de natuurloop in Lier op 21/3, maar die ga ik zeer waarschijnlijk aan mij laten voorbijgaan. De derde en de vierde wedstrijd, de 10 miles in Antwerpen en de 20km van Brussel wil ik er wel staan, vooral dan in Brussel. Tussendoor is er uiteraard nog de marathon in Utrecht. Nu mag er toch niets meer gebeuren want anders vrees ik dat ik deze niet meer op een deftige manier kan uitlopen. Ik ga dan wel niet voor een pr, maar ik zou er wel graag leuk en tof lopen. Dus please geen kwetsuurtjes meer vanaf nu! :)

Veel meer heb ik niet te vertellen. KV Mechelen doet het goed tegenwoordig met gisteren wederom winst in een 6-puntenwedstrijd in Dender. De kloof met de barrageplaatsen is nu toch al 9 punten. Mijn dochter Katrien doet het prima op haar stages als leerkracht economie en Nederlands. Ze bracht ll vrijdag 2 prachtige stageverslagen van haar mentors mee naar huis. De oudste Jef werkt hard en lijkt het heel leuk te hebben met zijn vriendinnetje. De jongste Raf sport zich te pletter. 9 Uur op school (opleiding L.O.), 3 uur voetbaltraining per week, 3 uur atletiektraining per week in de atletiekclub. Dit moet omdat hij anders geen 50% haalt op school. De laatste weken moet hij dan ook nog geregeld 2 voetbalwedstrijden spelen, soms na elkaar! Zo ook gisteren. Eerste een volledige wedstrijd van 80 minuten met zijn scholieren ploeg, verloren 2-3. 20 Minuten daarna 90 minuten met de junioren, gewonnen 2-0. Ze zitten tegenwoordig duidelijk met personeels tekort op Muizen. Dat maakt dat hij wekelijks zowat 18 uur sport, zonder alle fietsuren hierbij te vermelden. Gezonde jongen als je het mij vraagt. Oh ja, met Ria ook alles goed hoor. ;)

Tot blogs, Gert

PS: Een hele week congé, jihaa. :)

14:26 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende